„Nu mă puteți obliga să vă pun sterilet, este ca și când aș face un avort! Nu mă puteți obliga!”. Astfel i-a răspuns Alexandrei un medic de la un spital privat din București.
Răspunsuri similare au primit alte zeci de fete care au vrut să evite o sarcină prin această metodă. Tot mai mulți doctori din România refuză mai monteze sterilete, deși nu există riscuri medicale care să justifice decizia.
Refuz bazat pe credințele medicului, nu pe studii științifice
Alexandra are 34 de ani și, deocamdată, nu vrea un copil. Ne-a povestit că în urmă cu ceva timp, după ce s-a documentat cât de mult a putut, a luat decizia să aleagă o metodă de contracepție pe termen lung. Așa că s-a hotărât să-și pună sterilet.
Însă medicul de la un spital privat din Capitală la care a apelat a refuzat-o, fără să-i ofere un motiv medical, ci doar mai multe opinii personale.
„Până anul trecut eu nu știam că se poate pune sterilet la femeile care n-au născut. În mintea mea, steriletul era doar pentru femeile care au devenit mame și nu mai vor copii.
Am întrebat-o pe ginecologa mea, acum vreo 10 ani, «cum se mai protejează oamenii?». Mi-a zis de inel și de pastile. Pe mine nu prea mă satisfăceaua aceste idei, așa că pur și simplu am lăsat-o baltă. Până când, anul trecut, prin octombrie, m-a scos o colegă din beznă. Așa că am hotărât să-mi pun sterilet și am început să mă documentez”.
Însă, oricât de mult s-a documentat Alexandra, ceea ce a urmat a luat-o prin surprindere. Medicul la care a ajuns a refuzat să-i pună steriletul, dar nici nu i-a oferit o altă variantă mai bună sau un motiv medical pentru refuz.
„Ei bine, cu asta a început circul. M-am programat la un medic care avea în lista de servicii montare de sterilet și m-am prezentat la consultație. Am dat peste o doctoriță tânără și relativ draguță, până când i-am zis ce m-a mânat la vizită.
I-am spus că îmi doresc sterilet. Ea a răspuns că este pro-sarcină și nu pune sterilet la femeile care nu au născut.
Medicul mi-a spus că, deși nu există niciun studiu care să confirme, ea crede că dacă pune ceva în uter, nu vei mai putea face copii. «Așa cred eu, mi-a spus»”.
Apoi, a început să mă înfurie decizia unui doctor de a refuza știința
Doctorul i-a mai spus Alexandrei că pune sterilet doar după ce pacientele ei au măcar un copil. A acceptat ca ei să îi facă doar analize și o ecografie.
„Am mârâit eu ceva că nu prea vreau copii, dar n-am mișcat-o pe doctoriță. Mărturisesc că pe moment, lipsa ei de logică nu m-a înfuriat foarte tare. Rămăsesem un pic perplexă, dar n-am zis mare lucru.
Apoi, mi-am dat seama că toată consultația a fost despre ea: «EU nu pun», «EU cred», «EU vreau să ai opțiuni».
O secundă nu m-a întrebat: «Dar tu de ce vrei asta? Hai să vorbim despre alte opțiuni».
Apoi, a început să mă înfurie decizia unui doctor de a refuza știința, pentru că așa crede ea. Practic, nu voia ca eu să am opțiuni, ea voia să am opțiunile ei”.
Citește și: De ce nimeni nu zice că doare?
Când a pus egal între sterilet și avort, m-am ridicat și am plecat trântind ușa.
La scurt timp, tânăra s-a întors în cabinetul medicului ginecolog pentru a face o ecografie. Însă ce s-a întâmplat în timpul procedurii medicale a făcut-o pe Alexandra să plece din cabinet plângând.
„După vreo două săptămâni, m-am dus la ecografie. Aici eram ceva mai pregatită mental și am dat și peste monumentul incompetenței.
Deși n-a întrebat-o nimeni nimic, și avea o ecografie de făcut, cumătra a început să își dea cu părerea – că o să vreau copii, că nu există să nu vreau, că o sa mă răzgândesc și că oricum sunt mult prea tânără pentru decizii de-astea. Eu având 34 de ani.
Acum am ripostat cu toate armele, iar ea a conchis: «Nu mă puteți obliga să vă pun sterilet, este ca și când aș face un avort. Nu mă puteți obliga». Deși, repet, ea trebuia să facă o ecografie.
Când a pus egal între sterilet și avort, m-am ridicat și am plecat trântind ușa.
Recunosc, am plecat plangând. M-am simțit infantilizată, ca și când nu pot lua decizii, ca și când părerea mea nu contează și am datoria morală de a face copii”.
Ce este un sterilet
Steriletul este un dispozitiv medical intrauterin care oferă o contracepție ridicată, de până la 99%, pe un termen lung, de câțiva ani, în funcție de modelul ales.
Acest dispozitiv se montează de către un ginecolog, iar procedura nu durează mai mult de 15 minute. În plus, medicul poate scoate steriletul oricând pacienta dorește, iar procedura este una ușoară și mai rapidă.
Steriletul, o metodă contraceptivă cu puține riscuri
Toate metodele contraceptive prezintă riscuri. Într-un răspuns primit de PRESShub din partea Ministerului Sănătății arată că steriletul, în cazul femeilor care nu au născut, este o metodă de contracepție care prezintă mai multe avantaje decât pericole.
„În cazul unor situații medicale speciale se pot limita sau interzice folosirea unor metode contraceptive cum ar fi dispozitivul intrauterin.
Conform criteriilor medicale de eligibilitate pentru utilizarea metodelor contraceptive ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, stările care influențează eligibilitatea la metode contraceptive au fost clasificate în 4 categorii:
- categoria 1 – metoda se poate utiliza în orice situație, fiind vorba de o stare pentru care nu există nicio restricție pentru utilizarea metodei contraceptive respective.
- categoria 2 – metoda poate fi utilizată în general, fiind vorba de o stare în care avantajul utilizării metodei depășește în general riscurile teoretice sau dovedite.
- în cazul categoriilor 3 și 4, metoda nu trebuie utilizată, riscurile depășind avantajele utilizării metodei respective.
Montarea steriletului la o persoană care a născut anterior intră în categoria 1 pentru această metodă. Dar se clasifică la categoria 2, conform criteriilor OMS pentru o persoană care nu a născut niciodată (nulipară) întrucât, nuliparitatea este asociată unui risc crescut de expulzie a steriletului imediat sau în următoarele săptămâni sau luni”.
Procedura poate să fie puțin mai dureroasă decât în cazul femeilor care au născut
Ministerul Sănătății a transmis PRESShub că nu deține date legate de medicii care refuză să monteze sterilet femeilor, chiar dacă aceastea nu prezintă riscuri relevante, care să determine un refuz bazat pe motive medicale.
Adina Păun, care lucrează de mai mulți ani ca moașă, a declarat pentru PRESShub că este deja o situație comună ca ginecologii să refuze să facă această procedură medicală.
„Medicii refuză să monteze sterilet în special femilor tinere. Există acest mit că steriletul nu «merge» la femeile care nu au născut, ceea ce nu este corect.
Dacă femeile nu au născut, medicii evită să facă această procedură pentru că, în absența unei anestezii, procedura poate să fie puțin mai dureroasă față de femeile care au născut”.
Adina consideră că acest refuz al medicilor nu este normal, în special având în vedere că dispozitivul poate să fie scos oricând.
„Din păcate, sunt medici care spun: «Domnișoară, și dacă te răzgândești peste un an, și întâlnești un bărbat, și te hotărăști că vrei copiii, și vrei să-și scoți steriletul?»
Medicii nu înțeleg că, în continuare, este vorba de corpul meu și-l scot pentru că așa vreau eu. Așa cum decid să-l pun, pot să-l și scot. Nu este normal ca medicii să refuze să facă această procedură, așa cum nu este normal să refuze nici avorturi”.
Dispozitivul se poate monta și se poate scoate fără probleme.
O altă problemă este și lipsa unei variante mai bune atunci când vorbim de metode contraceptive pe termen lung.
„În România nu sunt multe alte variante când vorbim de contracepția pe termen lung, pastilele sunt pe termen scurt. Mai există varianta de implant hormonal, mai există injecțiile Depo-Provera, care se întorc în România, dar care trebuie repetate la 3 luni, sau mai există varianta definitivă de legare a trompelor.
Cele mai bune variante sunt fie steriletul, fie implanturile contraceptive care se pun în braț și te protejează 5 ani. Deocamndată această variantă nu este disponibilă pe piața din România”.
În plus, steriletul nu doar că este o metodă de contracepție foarte eficientă și cu riscuri minime, dar poate ajuta și în tratarea anumitor afecțiuni.
„Riscuri nu prea există atâta vreme cât presupunem să dispozitivul a fost montat corect.
Sunt totuși femei care nu-l tolerează, este adevărat.
Există două tipuri de sterilete: cele cu componentă hormonală și cele fără componenta hormonală. Sunt cele de cupru, care nu aduc niciun aport de hormoni, și cele cu hormoni.
La cele de cupru, există femei care au o sângerare mai abundentă. Cele cu progesteron sunt, dimpotrivă, folosite la femei care au metroragii, care au sângerări prea abundente sau prea dese. Steriletele cu progesteron pot chiar să ascundă menstruațiile, ceea ce este bine în anumite cazuri”.
Adina Păun mai explică că nici steriletul, nico altă metodă de contracepție nu afectează fertilitatea, după ce tratamentul este oprit.
„În niciun caz nu există riscul de infertilitate, ba dimpotrivă. Toate aceste metode conservă fertilitatea, nu o afectează. Că sunt unele metode unde fertilitatea se întoarce mai lent, cum este în cazul Depo-Provera, asta este adevărat, dar dacă o femeie ajunge la un diagnostic de infertilitate după ce a folosit metode contraceptive mult timp este foarte probabil ca contracepția să fi mascat problemele de ciclu menstrual pe care le avea”.
În perioada ianuarie – martie 2023 au fost efectuate 7.560 întreruperi de sarcină, potrivit răspunsului primit de PRESShub de la Ministerul Sănătății.
În anul 2022 au fost efectuate 28.661 întreruperi de sarcină, comparativ cu 29.264 întreruperi de sarcină efectuate în anul 2021, revenind 6,9 întreruperi de sarcină la 1.000 femei fertile comparativ cu 7,1 întreruperi de sarcină la 1.000 femei fertile în anul 2021”.
Refuzul medicilor de a monta sterilet, un fenomen în creștere
Însă chiar și așa, există foarte multe tinere care se plâng că au fost refuzate de medici ginecologi când au solicitat montarea steriletului.
Andreea, o tânără studentă la facultatea de medicină din Iași, nu poate să apeleze la anticoncepționale din cauza anumitor probleme medicale.
„În România, majoritatea medicilor ginecologi nu doresc să monteze sterilet persoanelor care nu au avut deja o naștere. Eu am dorit să îmi pun sterilet, deoarece nu pot lua anticoncepționale orale, având un hemangiom hepatic, care este o tumoră benignă, inofensivă, localizată în ficat, dar care poate crește sub acțiunea anticoncepționalelor.
Gastroenterologul meu mi-a interzis să iau anticoncepționale orale”.
Ginecologul la care a mers Andreea a refuzat să-i pună sterilet pe motiv că nu născuse până la acel moment.
„Am încercat la un singur medic ginecolog, care a refuzat să îmi pună sterilet, deoarece nu am avut nici sarcini, nici nașteri până acum. Am auzit acest lucru de la mai multe cunoștințe care au încercat să își pună sterilet.
Am auzit ca motivație pentru acest refuz faptul că, înainte de o sarcină, uterul este prea mic pentru a se monta un sterilet, lucru care nu este demonstrat științific, pentru că uterul este foarte elastic”.
Andreea a petrecut un timp îndelungat în secțiile de ginecologie din Iași, având în vedere că studiază medicina, și spune că majoritatea medicilor încurajează natalitatea.
„Eu sunt studentă la medicină și am petrecut destul de mult timp pe secțiile de ginecologie din Iași. Pot spune că atitudinea generală a ginecologilor este de a încuraja reproducerea și a romantiza maternitatea, din păcate.
În plus, din recomandările persoanelor din jurul meu, nu am auzit de vreun medic ginecolog care să monteze sterilet în Iași persoanelor care nu au avut sarcini în antecedente.”
Cu steriletul ne protejăm de sarcină, dar nu ne putem proteja de bolile cu transmitere sexuală
Chiar dacă Andreea a fost la o clinică privată, ginecologul nu i-a oferit o soluție alternativă la fel de bună și nici nu simte că a primit suficiente informații.
„Medicul nu mi-a oferit o variantă mai bună, mi-a spus folosesc prezervativul. Deși am fost la o clinică privată unde am plătit consultația, care a durat foarte puțin și nu am primit foarte multe informații”.
Lipsa unei sarcini anterioare nu este singurul motiv pe care îl invocă ginecologii când nu vor să pună sterilet unor femei.
Spre exemplu, doctorul Sabina Gliga a povestit că ea nu face această procedură medicală femeilor care nu au o relație stabilă și le recomandă să folosească prezervativul ca alternativă.
„Noi cu steriletul ne protejăm de sarcină, dar nu ne putem proteja de bolile cu transmitere sexuală. Tocmai de aceea recomandăm steriletul la persoane care au o relație stabilă.
Dacă au trecut șase luni sau un an cu partenerul, și sunt fermă în relație cu partenerul, și sunt convinsă că este o relație serioasă, atunci da, pot să pun sterilet.
dr. Sabina Gliga
Însă nu și la pacientele tinere care recent au început relațiile sexuale și sunt în căutarea partenerului fidel și atunci riscul de a prelua diverse boli de la parteneri este mult mai mare. Atunci nu punem sterilet, atunci folosim prezervativul.
Steriletul se pune în cazul în care există o relație închegată, dar partenerii nu-și doresc o sarcină în acest moment din diverse motive”.
Medicul a explicat că decizia de a monta sau nu sterilet unei femei depinde și de mai multe criterii sociale, precum educația sau religia pacientei.
„Steriletul este pe termen lung, dar nu este recomandat când avem parteneri multiplii.”
dr. Sabina Gliga
Pacienta trebuie să înțeleagă foarte bine că steriletul protejează doar de sarcină, nu și de bolile cu transmitere sexuală și trebuie ca pacienta să înțeleagă acest lucru.
Sunt atâtea tinere care sunt în căutarea partenerului fidel și astăzi sunt într-o vacanță cu cineva, a doua zi cunosc pe alt cineva, luna viitoare cunosc un nou partener.
Acolo nu am cum să pun sterilet, pentru că asta îmi agravează și mai mult riscul de transmitere a bolilor sexuale.
Aici este vorba și de foarte mulți factori sociali care țin de nivelul de educație al pacientelor, de religia lor, de nivelul soci-economic.
Deci steriletul înainte de sarcină este o procedură delicată pe care noi o folosim în situații foarte bine stabillite”.
Citește și: VIDEO Testul de virginitate, un abuz pe care România îl menține prin legislație
Acum avem și sterilete care nu afectează atât de mult cavitatea uterului
Totuși, dr. Sabina Gliga recunoaște că existența unei nașteri anterioare nu este un criteriu în ceea ce privește montarea unui sterilet.
„Steriletul se poate pune la femeile tinere, dar care au o relație sexuală stabilă și nu doresc o sarcină. Sunt multe paciente pentru care acestă metodă le este mult mai benefică decât o pilulă.
Acum avem și sterilete care nu afectează atât de mult cavitatea uterului. Există sterilete mici, la o treime față de cele vechi, și acestea pot fi puse și tinerelor care nu au o naștere antecedentă”.
Reprezentanții Centrului Filia, organizație care luptă pentru drepturile femeilor și care le ajută să-și facă vocea auzită, spun că, potrivit legislației actuale, orice tânără care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să decidă pentru corpul ei și, prin urmare, să poată apela la această formă de contracepție dacă așa dorește.
„Suntem departe de a avea o discuție pragmatică despre violență obstetricală în România.
Raportul de putere dintre medic și pacient este complet dezechilibrat, iar vocile femeilor nu sunt aproape deloc auzite, pentru că intervine componenta discriminării de gen.
Toate femeile și fetele care au împlinit vârsta de 16 ani au dreptul să ia decizii cu privire la sănătatea reproducerii. Au dreptul să decidă pentru corpul lor. În realitate, acest lucru nu se întâmplă.
În ultimii ani am primit și am ascultat sute de mărturii de la femei care ne-au spus că medicii au refuzat să le pună sterilet din diferite motive: ești prea tânără, nu îți pun sterilet decât dacă ai născut, nu pun sterilet decât după a doua sarcină, nu ai un partener stabil sau nu ești căsătorită, nu îți pun sterilet fără acordul părinților sau fără acordul partenerului și așa mai departe.”
Violență obstetricală și convingerile ginecologilor
Centrul Filia a transmis PRESShub că refuzul ginecologilor de a efectua această procedură medicală este o formă de violență obstetricală care le încalcă drepturile femeilor.
„Toate aceste scuze sunt de fapt forme de violență obstetricală, încălcări ale dreptului nostru de a alege pentru propriul corp. Adesea femeile sunt făcute doar prin prisma identității lor de producătoare de copii, prin prisma capacității noastre reproductive.
Iar când vrei să îți faci dreptate și să chestionezi acest sistem sexist, bazat pe control și coerciție, nu ai foarte multe mecanisme la dispoziție. Încerci să găsești pe cineva care să te asculte, dar de multe ori e aproape imposibil. Cu cât ai mai puține privilegii, cu atât vocea ta contează mai puțin”.
Una dintre aceste scuze a auzit-o și Aurelia, care la 27 de ani și-a dorit să-și să apeleze la această metodă de contracepție.
„Am stat foarte mult timp să mă gândesc dacă să-mi montez sterilet sau nu. Eram încă în dubii și la momentul respectiv, așa că am simțit că aveam nevoie de părerea unui doctor.
Când am adus în discuție la un control de rutină, primul lucru pe care mi l-a spus medicul a fost că poate vreau să fac copii în 2-3 ani și că ar trebui să mă gândesc mai bine.
Mi-a spus că abia după este posibil să fie montat. Eu atunci am spus că nu este în plan să fac copii, dar cumva m-a dat înapoi că nu avut susținere din partea lui.
Toată această discuție a fost cu un medic de la o clinică privată, unde oricum aș fi plătit pentru montare mult mai mult decât dacă aș fi fost la stat”.
În urma experienței, Aurelia nu a mai avut încredere să meargă să mai ceară părerea unui alt doctor.
Sunt și doctori care totuși acceptă să pună sterilete
Însă există și medici ginecologi care spun că steriletul poate să fie utilizat de orice femeie care-și dorește să folosească o metodă de contracepție pe termen lung.
„Steriletul îl recomandăm femeilor care și-au obținut numărul de sarcini dorite, cel mai frecvent și nu mai doresc să conceapă.
Însă putem să punem sterilet și persoanelor care nu au născut niciodată, dar își doresc soluția aceasta ca metodă contraceptivă.
Putem să punem sterilet și unei paciente care a născut un copil și putem să-l scoatem când își dorește o nouă sarcină. Deci, se poate adresa tuturor femeilor”, a explicat pentru PRESShub dr. Laura Mustață, medic ginecolog.
Doctorul a explicat faptul că singurele contraindicații se referă la prezența unei infecții deja existente la nivelul uterului care trebuie mai întâi tratată.
„Există anumite contraindicații când vine vorba de sterilet, dar depinde de tipul de sterilet și de ce patologii asociate are pacienta.
Dacă vorbim de un sterilet non-hormonal, în principiu sunt puține lucruri care ne contraindică utilizarea unui sterilet, cum ar fi o infecție vaginală sau o boală inflamatorie pelvină. Nu punem un sterilet dacă există o infecție, prima dată tratăm infecția apoi stăbilim ce este de făcut.
În principiu, nici cele hormonale nu au contraindicații deosebite fiind doar pe bază de progesteron. Nu au impact asupra riscului de cancer de sân sau de ovare, deci ele sunt destul de sigure pentru ceea ce înseamnă patologii asociate sau riscurile pe termen lung”.
Ce riscuri presupune un sterilet
Nici lista posibilelor reacții adverse nu este una foarte lungă în cazul steriletului, iar în cazul pacientelor care merg regulat la control regulat și care se îngrijesc, acestea sunt minime.
„Dacă vorbim de un sterilet non-hormonal, ca reacții adverse, cel mai adesea pot apărea sângerări anormale sau intermenstruale sau la contactul sexual. De obicei, se întâmplă rar aceste situații și sunt puține paciente care ajung să scoată steriletul din cauza acestor efecte adverse.
Alte tipuri de efecte care ar putea să apară, apar cel mai adesea la pacientele care nu se mai îngrijesc și care nu mai merg la controalele de rutină. Există riscul să apară ceea ce numim noi boală inflamatorie pelvină, până la abcese și infecții serioase în pelvis până la riscul de sarcină extrauterină.
Riscurile acestea apar prin neglijența pacientei care nu mai vine la control și nu se investighează în sensul unei infecții netratate la timp. Altfel, riscurile sunt minime la o pacientă care se îngrijește.
În cazul unui sterilet hormonal, nu putem să-l numim efect advers, dar pacientele trebuie să știe că în general menstruațile dispar.
Pot să apară și sîngerări de tip spotting, se mai întâmplă să existe și mensturații regulate, dar în general mensturațile dispar la steriletul hormonal, dar nu este un lucru care să afecteze sănătatea femeii”.
Însă când vorbim de sterilet, Laura Mustață spune că dispozitivul medical nu duce la pierderea fertilității.
„Steriletul este doar un impediment mecanic de a se implata o sarcină în cavitatea uterină. Fertilitatea în sine, nu poate să fie afectată de sterilet efectiv. El nu duce la infertilitate”.
„Ești prea tânără pentru așa ceva, nu ai nevoie”
Și Cristina a avut însă ghinionul să ajungă la un ginecolog care nu a vrut să-i pună sterilet, chiar dacă aceasta i-a explicat medicului că nu-și dorește copii pentru moment.
„Am avut o experiență neplacută când am fost să întreb despre sterielt. Am fost la Regina Maria cu gândul că acolo găsesc oameni mai «competenți» comparativ cu unde am mai fost până atunci.
Când am intrat în cabinet, m-a întâmpinat o doamnă doctor cu o atitudine de superioritate, dar nu am băgat de seamă.
I-am explicat situația mea, faptul că am o menstruație extrem de durerosă, că nu mă pot ridica din pat în prima zi. Ea voia să-mi prescrie anticonceptionale fără analize. I-am spus că nu m-aș descurca cu anticoncepționalele și i-am specificat faptul că m-ar interesa steriletul.
Doamna a fost foarte mirată la cerința mea răspunzând ceva de genul «Cine vă bagă toate aceste idei?», la fel de mirată precum dânsa am rămas și eu. A adăugat: «Ești prea tânără pentru așa ceva, nu ai nevoie».
I-am explicat foarte frumos faptul că nu-mi doresc copii în viitorul apropiat și că mi se pare cea mai potrivită variantă pentru mine”.
Însă medicul nu a luat în considerare cerința Cristinei și a insistat că este mult prea tânără să știea ea ce vrea de la viață.
„Când a auzit cele spuse, îmi răspunde pe același ton de superioritate «Să fim serioși, iubita, nu știi tu ce vrei de la viață». În momentul în care am auzit acest «sfat», i-am multumit pt timpul acordat, m-am ridicat si am plecat”.
Ginecologul nu i-a oferit Cristinei o variantă mai bună de contracepție, pe lângă anticoncepționale, iar pentru durerile menstruale i-a recomandat un medicament antispastic.
„Mi-a spus «altceva nu știu ce să-ți dau. Poți lua un No-Spa»”.
De ce unii doctori refuză să monteze dispozitivul
Medicul ginecolog Dana Mitrache spune că, din punctul ei de vedere, steriletul trebuie montat oricărei femei care nu-și dorește o sarcină și care nu dorește să ia pastile anticonceptionale, dar explică și de ce unii doctori refuză să monteze dispozitivul medical femeilor care nu au o naștere anterioară.
„Orificiul cervical extern și intern, la pacientele care nu au născut, este puțin mai greu de dilatat. Eu și mulți colegi punem steriletul în timpul menstruației, pentru că atunci colul se deschide și este foarte ușor de instalat. Și pentru pacientă nu este dureros și nu trebuie făcută anestezie.
Însă dacă pacienta nu suportă durerea, se poate face anestezie locală sau sunt paciente care preferă să li se facă anestezie generală.
Opinia mea este că decât să las fără protecție o pacientă la 20 de ani, care refuză să ia anticonceptionale și care totuși nu-și dorește un copil, este clar că o să vin cu varianta de sterilet IUB Ballerine, care se inserează foarte ușor la pacientele nulipare și care se pliază pe forma uterului”.
În plus, aceasta spune că nu are de ce să refuze o pacientă doar pentru că nu are o relație stabilă.
„Nu am de ce să refuz să-i pun sterilet unei paciente care nu are o relație stabilă. În primul rând, eu trebuie să-i spun pacientei că steriletul nu o protejează de bolile cu transmitere sexuală. Eu nu refuz să pun sterilet pacientelor, dar le atenționez că acest dispozitiv doar le protejează de o sarcină nedorită”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Refuzul steriletului. De ce nu mai vor ginecologii să-l monteze femeilor fără copii. Pexels.com
[…] Citește și: Refuzul steriletului. De ce nu mai vor ginecologii să-l monteze femeilor fără copii […]