„Regele” achitărilor, judecătorul Pistol, se cere la pensie. Va încasa 7000 de euro pe lună

Data:

Pe 2 decembrie, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act de cererea de pensionare a lui Ștefan Pistol, judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Secția penală.

Ultima ispravă a lui Pistol a fost admiterea unei căi extraordinare de atac în cazul condamării definitive a avocatului Robert Roșu în dosarul Băneasa. Astfel, completul de judecată din care a făcut parte Ștefan Pistol a admis recursul în casație formulat de avocatul Robert Roșu și a decis să-l achite în dosarul în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Ștefan Pistol se pensionează după 30 de ani de magistratură

Tot o decizie recentă luată de același judecător este achitarea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul cheltuirii nelegale a fondurilor operative ale Departamentul de informații și protecție internă (DIPI) serviciul secret al MAI. Din fondurile DIPI Gabriel Oprea a dispus cumpărarea unui autoturism de 80.000 de euro, mașină pe care o folosea în calitate de ministru. Trei judecători, printre care și Pistol, au ajuns la concluzia că limuzina nu ar fi fost cumpărată pentru Gabriel Oprea, ci pentru ministrul de Interne. În plus, nici nu era așa scumpă mașina.

Același Pistol a făcut opinie separată în cazul condamnării lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Pistol a fost pentru achitarea lui Dragnea.

Tot el l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu, iar pe Gheorghe Becali l-a achitat în două rânduri.

A dat dreptate torționarului

Același Pistol a admis, în noiembrie 2017, contestaţia torționarului din perioada comunistă Marian Petrescu şi a trimis dosarul la procurori, anulând toate probele. Judecătorul a criticat faptul că acuzaţia este generică, privită doar prin simpla constatare a decesului a 90 de deţinuţi politici în perioada în care Petrescu a fost comandant al penitenciarului Galaţi. Pistol mai preciza în decizie că lui Petrescu nu i s-a asigurat dreptul la apărare, deoarece a avut la dispoziţie doar o lună să se pregătească, fiind pus sub acuzare foarte rapid. Între timp, Petrescu a decedat și dosarul a fost clasat.

Fiica lui Pistol a fost mulți ani grefiera Liei Savonea la Curtea de Apel București. După ce Savonea a fost aleasă în CSM, a adus-o și pe Cristina Raluca Pascal la Consiliu, după care a fost asimilată, la salariu, magistraților.

Tot el a făcut parte din completul de judecată care a achitat-o pe colega Gabriela Bîrsan, judecătoare la instanța supremă.

Ștefan Pistol a făcut parte din completul care l-a achitat pe Sebastian Ghiţă în dosarul cu fostul primar de la Ploieşti, Iulian Bădescu.

Judecător militar trecut în rezervă

Judecător la instanța supremă din 2005, Pistol a fost timp de 12 ani judecător la Tribunalul Militar și apoi la Curtea Militară de Apel București. A urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Fostul președinte Traian Băsescu este cel care l-a trecut în rezervă, în 2005, pe Pistol, acordându-i atunci și gradul de general de brigadă cu o stea.

Ultimul venit anual al lui Pistol a fost de 377.000 de lei, adică 31.400 de lei pe lună. Având în vedere metoda de calcul a pensiilor magistraților, acesta va primi începând cu anul viitor o pensie de 33.500 de lei, adică 7.000 de euro pe lună.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...