REPER a început procedura de contestare la Curtea Constituțională a Legilor Justiției

Data:

Grupul REPER din Parlament a publicat luni textele a trei obiecții de neconstituționalitate împotriva proiectelor de legi ale Justiției inițiate de Guvernul României, adoptate de Camera Deputaților și care urmează să fie adoptate astăzi și de către Senat.

Potrivit REPER, obiecțiile au la bază observațiile realizate atât de către diferitele instituții europene, cât și de către asociațiile magistraților din România, privind în mod particular restrângerea drepturilor magistraților, centralizarea puterii de decizie în cadrul sistemului judiciar și un rol de constrângere excesiv al Inspecției Judiciare.

“Noile legi ale justiției, moșite de Cătălin Predoiu, fac ca justiția să arate ca un monstru care se autodevorează. Nu mai există control politic atât de pronunțat ca pe vremea lui Dragnea, dar este favorizat un război fratricid pentru putere”, a declarat senatorul Cosmin Poteraș.

Andrei Lupu, co-lider al grupului REPER din Camera Deputaților, a făcut apel la toți parlamentarii opoziției să susțină acest demers.

“Nu avem nicio pretenție de paternitate pe text și ne dorim să fie discutat și negociat rapid, astfel încât să dăm dovadă că avem politicieni care pot face și altceva decât audiență în bula de Facebook. Nu ne rămâne decât să le cerem liderilor celorlalte partide parlamentare democratice de opoziție, Ludovic Orban și Cătălin Drulă, să susțină acest demers”,  a susținut Andrei Lupu.

Potrivit Constituției României, obiecțiile de neconstituționalitate pot fi depuse de către 50 de deputați sau 25 de senatori. La acest moment, niciunul dintre grupurile parlamentare din opoziție nu îndeplinește aceste praguri.

Citește și: PODCAST | Vechea Cortină de Fier a determinat și ratele de vaccinare anti-COVID

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...