REPLICĂ Ministerul condus de Firea a refuzat o clădire de la stat pentru că are prea mulți angajați

Data:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), condus de Gabriela Firea, a închiriat un etaj întreg la World Trade Center București, vis-a-vis de Romexpo, și plătește o chirie de circa 500.000 de euro pe an, a relatat PRESShub pe 9 februarie.

MFTES, condus de Gabriela Firea, funcționează de puțină vreme într-un etaj al clădirii deținute de Grupul Accor, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa hotelieră din România. Etajul areo suprafață de 2.495,26 metri pătrați, pentru care plătește o chirie lunară de 32.400 de euro, fără TVA, la care se adaugă banii pentru parcare: 60 de euro, fără TVA, pentru fiecare mașină, a confirmat instituția într-un răspuns la solicitarea PRESShub.

Instituția are 677 de angajați, din care s-au ocupat până în decembrie anul trecut 481. La acestea, se adaugă 393 de posturi ale unor instituții finanțate integral de la bugetul de stat, aflate în subordinea ministerului, și alte 284 în instituții finanțate din venituri proprii și subvenții. În total, mult peste 1.000 de posturi.

PRESShub a menționat, în articol, că, potrivit unor surse, MFTES a ales să închirieze un sediu de la o firmă privată, deși RA-APPS i-a propus fostului primar general al Capitalei mai multe variante pentru de sediu. Dar toate au fost refuzate. Printre acestea și o clădire de pe strada Batiștei nr. 13, în Casa Nicolae Filipescu.

Citește și: Ministerul Familiei plătește unui privat chirie de 500.000 de euro pentru sediu. Firea a refuzat ofertele RAAPPS

MFTES acuză PRESShub că a mințit. Apoi confirmă informația PRESShub

Această din urmă precizare a deranjat Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a trimis redacției noastre un drept la replică. În document, MFTES nu contestă informația că ar fi refuzat clădirea din strada Batiștei, ci susține, în schimb, că respectivul spațiu deținut de RA-APPS era prea mic pentru numărul de angajați pe care îl are ministerul.

„Acest imobil nu corespundea prevederilor HG nr. 866 din 26 septembrie 1996 pentru actualizarea normativelor privind spațiile cu destinația de birouri ce pot fi utilizate de ministere, având în vedere numărul de posturi din organigrama ministerului.

În plus, la momentul ofertei (martie 2022), clădirea din strada Batiștei nr. 13 era în șantier, improprie mutării, iar lucrările urmau a fi realizate doar după semnarea unui contract”, se arată în dreptul la replică trimis de MFTES.

Ulterior, în clădirea refuzată de Gabriela Firea s-a mutat instituția Prefecturii București, după cum a relatat PRESShub.

Drept la replică: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a plătit și în primele 8 luni de funcționare o chirie de 400.000 de lei

Vă prezentăm în continuare, integral, dreptul la replică trimis PRESShub de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Articolul «Ministerul Familiei plătește unui privat chirie de 500.000 de euro pentru sediu. Firea a refuzat ofertele RAAPPS» conține informații false, care nu au legătură cu situația de fapt și prin care se prezintă denaturat realitatea.

Informațiile «pe surse» au fost considerate mai reale și mult mai importante decât răspunsurile oferite în mod oficial de către minister, iar această atitudine nu are, în mod evident, vreo urmă de deontologie profesională, ci doar dorința de a lansa cu orice preț «o bombă» de presă.

Cu siguranță ați fi primit răspunsuri dacă ați fi formulat întrebări pentru a verifica aceste informații «pe surse». Dar nu ați făcut-o, pentru că articolul dumneavoastră ar fi avut de suferit.

Este chiar comic, dacă nu ar fi de plâns. Până ca MFTES să aibă sediu, după un an de la înființare, problema semnalată în presă era chiar asta: ministerul nu are un sediu corespunzător, deci nu face nimic. Acum, că are sediu, ministerul nu are bască, parafrazând cu amărăciune pentru modul în care înțelegeți să faceți presă.

Afirmați că «Surse PRESShub susțin că, de fapt, RA-APPS i-a propus fostului primar general al Capitalei mai multe variante pentru sediu, dar toate au fost refuzate.» Cu tot respectul pentru sursele dumneavoastră, poate ar mai bine să le întrebați pe cele oficiale.

Afirmăm cu tărie ca ceea ce spun sursele dumneavoastră bine intenționate este o minciună! Ministrul Gabriela Firea nu a refuzat vreun sediu oferit de RA-APPS care ar fi corespuns cerințelor minime pentru funcționarea în condiții optime a instituției.

Redăm un pasaj relevant din corespondența MFTES – RA- APPS: «Regia nu deține în administrare imobile libere cu o suprafață de cel puțin 2000 mp, renovate și amenajate pentru desfășurarea optimă și imediată a activității unui număr de minimum 250 de angajați».

Până la mutare, MFTES a funcționat provizoriu în strada Romulus nr. 6, într-o clădire subdimensionată, în baza unui contract de locațiune cu RA-APPS – SAIFI. De asemenea, personalul Direcției de Tineret, preluat de la fostul MTS, a lucrat în continuare în sediul din Vasile Conta nr. 16, et. 3, al ministerului Sportului.

Singura variantă oferită de către RA-APPS a fost imobilul din strada Batiștei nr. 13, în suprafața de doar 1.536,08 mp (atât are clădirea în actele oficiale).

Acest imobil nu corespundea prevederilor HG nr. 866 din 26 septembrie 1996 pentru actualizarea normativelor privind spațiile cu destinația de birouri ce pot fi utilizate de ministere, având în vedere numărul de posturi din organigrama ministerului.

În plus, la momentul ofertei (martie 2022), clădirea din strada Batiștei nr. 13 era în șantier, improprie mutării, iar lucrările urmau a fi realizate doar după semnarea unui contract.

Iată cum informațiile dumneavoastră neverificate «pe surse» nu au nicio legătură cu realitatea!

Articolul încearcă să inducă și ideea că ministerul nu ar fi plătit chirie dacă s-ar fi optat pentru o clădire din patrimoniul statului.

Total GREȘIT! Pentru orice clădire pusă la dispoziție de RA-APPS se semnează un contract de închiriere și se plătește.

Așa a făcut și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse în perioada cât a funcționat provizoriu în cele două sedii din strada Romulus nr. 6 și strada Vasile Conta nr. 16, etaj 3. Pentru cele opt luni cât a funcționat în cele două, ministerul a plătit 402.000 lei către RA-APPS pentru chirie și servicii.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse plătește pentru spațiul închiriat de la World Trade Center S.A., o societate cu acționariat parțial din partea instituțiilor statului român, suma de 12,98 euro/mp.

În articol prezentați niște sume cu scopul de induce ideea risipei din banul public. Este doar o încercare forțată pentru că MFTES nu este singurul minister sau singura instituție publică nevoită să închirieze un spațiu de pe piață în lipsa unui sediu.

Și nici ministerul care plătește cel mai mult pentru asta. De exemplu, din informațiile publice, costurile Ministerului Energiei doar pentru chirie se ridică la 14 Euro/mp, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene plătește circa 20 Euro/mp.

Este singura soluție pentru ca aceste instituții să funcționeze, iar angajații să-și poată desfășura activitatea în condiții optime.

ECHIPA DE COMUNICARE MFTES”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Foto: Inquam Photos / George Călin

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...