Până la opt ore de așteptare, în picioare sau pe scăunele aduse de acasă, în fața magazinelor alimentare, în căldură și fără acces la toaletă, dar cu teama de a pleca cu mâna goală – iată calvarul zilnic al cubanezilor, amplificat acum de efectele pandemiei.
„De azi noapte stau aici… doar ca să pot mânca ceva”, se lamentează Edelvis Miranda, o casnică de 47 de ani, care iese cu o sacoșă din magazin. Ochii înroșiți îi trădează oboseala. Se trezește la ora 1 noaptea ca să prindă un loc bun la coadă. Acum, când vorbește cu noi, este aproape ora prânzului…
Și totuși, „a meritat, pentru că am cumpărat câte ceva”, spune ea, „mulțumită” cu cei doi litri de ulei, două pachete de pui, carne tocată și detergent. Dar toate astea nu-i vor ajunge decât câteva zile. După care calvarul reîncepe, arată un reportaj AFP realizat în Havana.
Citiți și: Turcii din Germania: „Acasă este acolo unde mănânci pe săturate”
Penuria alimentară, rezultată din ineficiența cronică a sistemului comunist și amplificată de embargoul impus de SUA, face parte din viața cotidiană a cubanezilor de ani de zile.
Dar acum, odată cu pandemia de coronavirus, țara a intrat în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, fiind forțată să-și reducă drastic importurile.
În același timp, reforma privind unificarea celor două monede locale (pesosul convertibil și cel neconvertibil) și deschiderea de magazine cu vânzare exclusiv în dolari au făcut ca inflația să explodeze (70% în 2021 potrivit datelor oficiale).
Citiți reportajul integral pe RFI.