Reportaj la școala din Oradea unde învață copiii ucraineni refugiați

Data:

Trăiesc printre noi. Îi vedem pe străzi, în magazine, au devenit colegii noştri de muncă. Încearcă să-şi refacă vieţile după ce ţara lor a ajuns câmp de bătălie între două popoare învrăjbite de preşedintele rus Vladimir Putin.

S-au refugiat aici şi, pentru a se integra şi munci în Oradea, unele familii de ucraineni care au copii de ciclu primar i-au înscris la şcoala ucraineană deschisă în oraş de Asociaţia Caritas Eparhial, care funcţionează pe lângă Episcopia Greco-Catolică.

BIHOREANUL le-a făcut o vizită în timpul unei ore de limba română şi vă propune o incursiune în lumea lor şi a dascălilor care încearcă să le asigure un drept fundamental: educaţia. 

În primele săptămâni de la declanşarea războiului, Asociaţia Caritas Eparhial din Oradea a organizat evenimente caritabile şi colecte de alimente pentru a-i ajuta pe ucraineni. Voluntarii au pregătit şi trimis tone de haine, produse neperisabile şi jucării către Caritas Ucraina. Organizaţia a ajutat şi familii întregi să-şi găsească cazare în timp ce tranzitau Oradea sau dacă doreau să se stabilească pe termen nedeterminat în oraş.

Citește și: Peste 200 de locuitori din Roşia Montană, evacuați preventiv. Fisuri la barajul Tăul Mare

La începutul verii, la parterul unui bloc de locuinţe sociale al Caritas Eparhial din strada Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56 a fost deschis Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO), care funcţionează şi în prezent.

Aici, ucraineni de toate vârstele beneficiază de consiliere psihologică şi pentru obţinerea unor documente, precum permisul de şedere.

Citește reportajul integral pe Ebihoreanul.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related