luni, 24 ianuarie 2022
AcasăÎn lumeDiasporaREPORTAJ Viața și problemele medicilor din singura clinică stomatologică românească din Italia:...

REPORTAJ Viața și problemele medicilor din singura clinică stomatologică românească din Italia: ”Nu m-aș întoarce în țară nici dacă mi s-ar da de cinci ori salariul de aici”

O stradă lungă, cu blocuri gri și multe mașini. Așa cum e cam tot Milano, în câteva cuvinte, dacă reușești să-ți ștergi de pe retină, totuși, imaginea cu Piazza del Duomo. Tot așa cum e și Bucureștiul, dacă ieși din Centrul Vechi și intri în partea de oraș ridicată în ”Epoca de Aur”.

Dacă spui român, în Italia, cuvântul e asociat de localnici cu badantele, asistentele și constructorii care au invadat peninsula, devenind majoritatea minorităților. Nu se cunosc prea mulți oameni de afaceri, avocați ori ingineri români. Iar despre doctori, nici atât. Cu atât mai surprinzător e să afli că în capitala economică a Italiei există o clinică în care aproape tot personalul e format din români.

Într-o stradă gri, lungă și plină de mașini, la parterul unui bloc cenușiu, așa cum întâlnești în tot orașul, se află instituția care e ca un portal ce te trimite vreo 1.700 de kilometri mai departe, mult mai în est. În afară, totul este italian. Bine, mai puțin micile cafenele care au fost preluate masiv, în ultimii ani, de comunitatea chinezească, dar dincolo de ușa roz e România.

Așa cum o știți și voi. Cu asistente care în orice moment de respiro se strâng în grup de trei și încep să șușotească, cu pacienți îmbrăcați în haine negre, apăsați de greutăți, cu indivizi care vorbesc tare, cu mame care stau lângă copiii care deși sunt aproape de adolescență, nu sunt lăsați singuri nici măcar pe scaunul dentistului. Și i-ar ține și acolo de mână și le-ar reproșa aspru dacă nu răspund repede, corect și manierat doctorului. Chiar și cu un afiș care anunță că un taraf cântă într-o locație, de Revelion.

E România unde te simți român. Ăștia suntem.

Reportajul integral poate fi citit pe site-ul G4 MEDIA.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE