Primarul Iașiului, exmatriculat de la doctorat – ReporterIS

Data:

Acum 4 ani spunea că mai are un referat de scris și termină teza. N-a mai depus nimic. Pe 31 ianuarie i se întocmesc documentele de înștiințare privind exmatricularea.
Conform calendarului, Mihai Chirica avea ultima zi în care își putea susține teza fixată pe 14 februarie, dar el trebuia să depună lucrarea la studiat încă de la începutul lui ianuarie.

Această teză nu există, în schimb pe site-ul Universității Tehnice apar programate alte două lucrări de doctorat ale unor absolvenți, depuse în termenul legal și care urmează a fi susținute.

Surse universitare au declarat că la Mihai Chirica nu s-a înregistrat nicio evoluție în întocmirea lucrării și că nu mai e nimic de așteptat.

Mihai Chirica se înscrisese în 2007 la doctorat, fusese exmatriculat și apoi s-a reînscris în 2014. În 14 ani n-a terminat o lucrare care trebuia scrisă în 3 ani.

Primarul Mihai Chirica va fi exmatriculat de la Școala Doctorală a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași pe 31 ianuarie. Este pentru a doua oară când s-a înscris la doctorat și a ajuns să fie exmatriculat.

Chirica s-a înscris prima dată la finalul anului 2007, cu teza „Contribuții privind dinamica și monitorizarea alunecătorilor de teren – cu referire la municipiul și județul Iași”, având specialitatea „Inginerie civilă. Inginerie Geotehnică“.
A doua oară s-a înscris în 2014, la aceeași școală doctorală a UTI și la același îndrumător pe care l-a avut prima dată: profesorul Vasile Mușat. Surse universitare au precizat pentru REPORTER DE IAȘI că exmatricularea primarului este iminentă: a epuizat toate căile legale de a-și prelungi termenul pentru depunerea tezei.

Programul de doctorat este descris chiar pe site-ul Universității Tehnice (Facultatea de Chimie): 1 an studii universitare, 2 ani cercetare, după care susții teza. În timpul cercetării se depun 2-3 rapoarte intermediare. Apoi sunt înșiruite posibilitățile de prelungire a studiilor doctorale: maxim 2 ani pentru cercetare, cu taxă, și o perioadă de grație de maxim 4 ani. Mihai Chirica a epuizat toate căile de prelungire

S-a reînmatriculat în 2014 după șapte ani pierduți

Pe 31 ianuarie, Școala Doctorală a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” va lua oficial decizia de a-l exmatricula pe Mihai Chirica de la doctorat. Termenul este bătut în cuie, primarul Iașului a epuizat toate căile legale pentru a-și prelungi termenul maxim la care putea absolvi cursurile, care expiră în această lună. Aceleași surse au precizat că, de la reînmatricularea din 2014, Chirica nu a parcurs nicio etapă procedurală în vederea susținerii tezei. Cu alte cuvinte, nu a lucrat nimic.
Mihai Chirica a fost admis la doctorat, prima dată, în 2007. După ce a fost șef de promoție în facultate, a ales tema „Contribuții privind dinamica și monitorizarea alunecătorilor de teren – cu referire la municipiul și județul Iași”, având specialitatea „Inginerie civilă. Inginerie Geotehnică“. Conducător de doctorat i-a fost, la ambele tentative, profesorul Vasile Mușat de la Facultatea de Construcții a UTI.

Teza de doctorat trebuia depusă deja la universitate

„Nu mai are absolut nicio cale procedurală prin care și-ar mai putea amâna termenul legal de susținere a lucrării. Va fi exmatriculat, este la finalul ultimei amânări, care expiră la sfârșitul lunii. Chiar dacă ar mai cere o amânare, este imposibil de acordat”, au precizat sursele.
Un semnal clar că nu mai poate întoarce această decizie este că tezele care vor fi susținute în ianuarie-februarie au fost deja postate pe site-ul UTI. În cazul în care Mihai Chirica s-ar fi prezentat la susținerea lucrării de doctorat, teza ar fi trebuit depusă cu cel puțin 45 de zile înainte, pentru a fi parcurse etapele verificării. Nu a depus documentul, termenul maxim ar fi fost 31 ianuarie, iar numele său nu este pe lista candidaților.

Investigația completă poate fi citită pe site-ul REPORTERIS.RO.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...