Represaliile continuă la Transelectrica. Avertizorul de integritate, dat afară

Data:

spot_img

Directorul din Transelectrica care a sesizat Consiliul de Supraveghere și Consiliul pe probleme de integritate al comapniei, după ce presa a publicat primele de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați, este lăsat fără post de către conducerea societății de stat.

Cătălin Sava este director al Unității management integrat, comercial-achiziții (UMICA) din cadrul Transelectrica și s-a constituit ca avertizor de integritate în acest caz. Într-un document transmis Consiliului de Supraveghere și care a ajuns în posesia PRESShub, acesta a arătat că există numeroase nereguli care se desprind din acordarea primelor, pe care o consideră ilegală, și anunță posibilitatea depunerii unui denunț penal la DNA.

După nici două săptămâni, directorul a aflat că i se desființează postul, singura cale prin care conducerea Transelectrica poate scăpa de un angajat incomod.

„În urma avertizărilor de interes public pe care le-am supus atenției conducerii companiei, dar și altor instituții abilitate ale statului (…) inclusiv sesizarea unor aspecte de natură penală, am fost supus unor presiuni și hărțuiri administrative, culminând cu propunerea de desființare a postului de director UMICA, post ocupat de mine prin concurs în anul 2020”, a scris Cătălin Sava, într-o nouă notificare făcută către Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Cătălin Sava amintește în document că de la momentul în care s-a constituit în avertizor de integritate este „subiectul unui control abuziv, în scopul intimidării și hărțuirii, la propunerea domnului Cătăniciu Tudor Rareș, prin nota înregistrată în companie cu nr. 2533/16.01.2023, din conținutul căreia reiese că i-au fost oferite date cu caracter personal” din dosarul său de angajat.

Controlul, dispus potrivit notei menționate la solicitarea lui Cătăniciu, care a luat cea mai mare primă de Crăciun din companie, de 4.000 de euro, viza verificarea modului „în care Cătălin Sava a fost angajat în companie, precum și modul în care acesta a fost recompensat în anul 2020”.

Așadar, în loc să investigheze faptele reclamate de director, conducerea Transelectrica a decis să-l investigheze chiar pe director.

Prime uriașe pentru directori: 4.000 de euro

Conducerea Transelectrica a decis, printr-un protocol încheiat pe 20 decembrie 2022, ca directorul general să aibă la dispoziție o sumă de bani pentru a-i premia, la final de an, pe cei mai merituoși, ceea ce s-a și întâmplat o zi mai târziu.

Transelectrica a identificat 456 de salariați care au primit prime în valoare totală de sute de mii de euro. Nicolina Anuța Vărzaru, director direcție, care a semnat alocarea acestor prime, se află printre beneficiari, cu cea mai mare sumă, de 20.000 de lei, adică 4.000 de euro.

Singurul din cei 456 de salariați care se califică la o sumă similară este fiul deputatei PSD Steluței Cătăniciu (fostă membră PD, PNL, ALDE), Tudor Rareș Cătăniciu, la rândul său director la Transelectrica.

Unul dintre directori cu primă de 15.000 de lei este Filipoiu Alina Elena, care figurează ca având funcția Director de unitate.

Citește și: Transelectrica, prime de peste 300.000 de euro pentru angajați, în plină criză a energiei

Cătălin Sava susține că protocolul în baza cărora s-au dat primele prevedea că „fondul de premiere alocat va fi repartizat salariaților diferențiat, în funcție de performanțele profesionale individuale rezultate din evaluarea acestora”.

În realitate, însă, „nu există documente justificative interne, concretizate în rapoarte de evaluare pentru fiecare angajat care este menționat în tabel”.

Directorul mai arată că, de altfel, nu ar mai fi existat astfel de evaluări la Transelectrica de 3 ani, „deci nici primele acordate acestora nu au un caracter obiectiv, bazat pe criterii de performanță”.

Cătălin Sava afirmă că au fost premiați și angajați din unitatea pe care o conduce, dar pentru care el nu a semnat nici o evaluare sau documente justificative.

Citește și: EXCLUSIV Un avertizor face dezvăluiri în scandalul primelor de la Transelectrica. Tudor Cătăniciu, premiat cu 4.000 de euro, a împrumutat 135.000 de euro de la șeful Cancelariei lui Ciucă

Verificări ale convorbirilor de pe Whatsapp

Acestea nu sunt singurele represalii din Transelectrica la adresa celor care au fost bănuiți că ar fi dat presei detalii despre primele de Crăciun.

Un al doilea director reclamă în ultima săptămână nereguli la Transelectrica și vorbește despre constituirea unui grup infracțional organizat în cadrul companiei.

Valeriu Mihnea Cercea, manager al Departamentului Contencios, i-a trimis o sesizare directorului general al Transelectrica, Gabriel Andronache, în care relatează că în prima zi de serviciu după întoarcerea din concediul medical a fost interogat de controlorul George Mihai Roventa, în baza unui ordin de serviciu prin care „Directoratul a stabilit să se efectueze verificări cu privire la modul în care au ajuns informații în presă la data de 28.12. 2022, în legătură cu primele acordate de angajator”.

Chestionat despre ce a scris pe Whatsapp-ul personal

Directorul de la Transelectrica susține în sesizarea sa că doi colegi de serviciu, George Roventa și Ecaterina Stroe, i-au adresat întrebări, unele care priveau chiar viața personală, cu scopul de a afla cum s-au scurs informațiile despre prime spre presă.

Valeriu Cercea a fost, de altfel, obligat să scrie, de mână, o notă explicativă, în care să relateze ce s-a întâmplat.

Citește și: Presiuni asupra directorilor Transelectrica, pentru a afla cine a spus presei despre primele exorbitante de Crăciun


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Directorul general al Transelectric, Gabriel Andronache, este absolvent al Academiei de Poliție, în 1997. Foto: https://www.energynomics.ro/

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
5 COMENTARII
  1. Doar bugetarii pot fi avertizori. Dar nu stiu, nu pot, nu vor sa faca sesizari sau sunt pedepsiti de mafiotii cu carnet de partid. E dat afara, prostii nu pot reincadra pe postul lui un an, trebuie sa i se propuna alt post pe studii superioare. El trebuie sa faca sesizare la dna si va castiga la tribunal reincadrarea dupa sesizarea unor fapte ilegale si nebazate pe acte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...