Reprezentanți DGASPC din mai multe județe, instruiți cum să se comporte și care sunt nevoile victimelor traficului de copii

Data:

spot_img

Reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) din județele Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Mureș și Alba au participat, în zilele de 16 și 17 martie, la Cluj-Napoca, la prima sesiune de instruire din cadrul proiectului „PACT.Co- Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii”.

Formatorul sesiunii a fost președinta Fundației Reaching Out, Iana Matei, printre cele mai active organizații în combaterea traficului de persoane și în acordarea de asistență psihologică, medicală și juridică victimelor acestui flagel.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul 2021, în Uniunea Europeană victimele traficului uman a crescut cu 10%, 59% dintre victime fiind cetățeni ai Uniunii Europene, România și Bulgaria deținând primele locuri cu cele mai multe victime cetățeni europeni. Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt minori, cu vârsta cuprinse între 12 și 17 ani (89%), fetele fiind cele mai afectate (90%), forma principală de exploatare fiind cea sexuală. ONG-urile din domeniu și instituțiile internaționale atrag atenția că în realitate numărul victimelor minore este mult mai mare decât cel raportat oficial. De asemenea, ANITP raportează că ponderea victimelor beneficiare de servicii de asistență în 2021 este de 62% din cele identificate pe parcursul aceluiași an.

Citește și: Ce trebui să faci dacă ai poliță RCA la Euroins

PACT.Co este inițiativa Asociației Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB) și își propune prin acest program de formare creșterea nivelului de identificare, de acordare de asistență și protecție în manieră proactivă, precum și îmbunătățirea calității serviciilor acordate victimelor de către DGASPC-uri în vederea diminuării vulnerabilității minorilor din afară, dar și din centrele de plasament în fața traficului de persoane.

Sursa foto: Pact.co / Facebook

Vor beneficia de acest proiect aproximativ 80 de reprezentanți ai 20 de DGASPC-uri din țară, care au atribuții în asistența victimelor traficului de persoane minore.

Următoarele sesiuni de formare și instruire vor avea loc la Iași (30-31 martie a.c), Suceava (20-21 aprilie a.c.) și București (18-19 mai a.c.), incluzând reprezentanți ai DGASPC din județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Suceava, Botoșani, Neamț, Bistrița, Maramureș, Prahova, Buzău, Ilfov, Giurgiu, București. 

Acest demers a avut loc în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conștientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este propune îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy pentru modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional, de conștientizare a victimelor/potențiale victime, de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului.

Citește și: 4 semne rele pentru România

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46 de milioane euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Sursa foto: Pact.co / Facebook

Citește și: Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin, din cauza crimelor de război din Ucraina

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pact.co / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce mesaje au transmis liderii politici români Președintei Maia Sandu

Ce mesaje au adresat liderii politici români Președintei Maia...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat, la ora 21:00...