„Rețeaua Feriotto-Petrea” a drenat 4 milioane de lei dintr-un proiect european derulat la Iași. Toate achizițiile sunt suspecte de trucare

Data:

4,3 milioane de lei dintr-un proiect european derulat la Iași de o italiancă, aflată în trecut în atenția anchetatorilor din Cizmă, au fost cheltuiți după atribuirea dubioasă a unor contracte în iulie-august 2021. O parte – 710.000 lei – au ajuns la o societate care a fost înființată în același sediu cu firma care a atribuit contractul, iar restul de 3,6 milioane de lei au fost dați unui bărbat care, exact în timpul analizei ofertei sale, și-a cedat părțile sociale unui basarabean de 63 de ani din Soroca.

REPORTER DE IAȘI a scris, în martie 2021, despre alte două contracte semnate în cadrul acestui proiect finanțat din fonduri europene, unul dintre beneficiari fiind un inculpat DIICOT care a clonat afacerea unei corporații spaniole. După articolul din REPORTER, contractul de 3,6 milioane de lei a fost anulat, procedura a fost reluată, din nou cu suspiciune de trucare.

Autor: Cristi Tănasă


11 milioane de lei nerambursabili

Până ce la Iași se pune pe picioare punctul de lucru al Parchetului European, structură pe care o conduce Laura Kovesi, o rețea transfrontalieră face pe bandă rulantă achiziții suspecte în cadrul unui proiect european de peste 14 milioane de lei, 11 milioane de lei fiind fonduri nerambursabile.

Proiectul are titlul „Platformă Inovativă pentru Tranzacții Financiare Rapide și Securizate,” prescurtat EloRev, și își propune realizarea unei platforme financiare de tip „large account” care emite carduri, iar clienții pot efectua plăți și tranzacții.

Firma care a prins acest proiect finanțat prin Programul Operațional Competitivitate se numește Eloquentia SRL, unic asociat este italianca Francesca Feriotto iar sediul se află într-o vilă de pe strada Vasile Conta nr. 42, în spatele Casei Studenților.

Achiziție ”pusă cu mâna”

Pentru construirea acestei ”platforme financiare”, Eloquentia SRL organizează periodic licitații, cele mai multe dintre atribuiri vizând servicii complexe sau cumpărarea de echipamente din domeniul IT.

În luna august 2021, 710.000 lei au fost plătiți firmei Equity Technology SRL, care fusese înființată cu patru luni mai devreme într-o cameră din aceeași vilă în care funcționează Eloquentia SRL.

Unic asociat: Antimo Verde (60 de ani), un compatriot al Francescăi Feriotto.

În contul acelor bani, Verde a trebuit să furnizeze ”servicii de cercetare contractuală, a cunoștințelor și brevetelor cumpărate sau obținute cu licențe din surse externe.”

Antimo Verde

Printre condițiile impuse de Eloquentia SRL în caietul de sarcini se număra obligația ofertanților de a avea ”în obiectul de activitate domeniul de activitate autorizat pentru activități de cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie (CAEN: 7219)”. Termenul-limită de depunere a ofertelor era 9 august 2021, ora 14.

În aceeași zi de 9 august, la Registrul Comerțului, Equity Technology și-a introdus acest CAEN în obiectul de activitate și, în plus, și-a mutat sediul într-o casă dintr-o comună din Vaslui. Pe 13 august, contractul dintre Eloquentia SRL și Equity Technology SRL a fost semnat.

Alfred Petrea, administratorul Eloquentia SRL, a refuzat să răspunda întrebărilor REPORTER, în ciuda apelurilor și a mesajelor trimise. După prima a dezvăluirilor REPORTER DE IASI, din luna martie 2021, Petrea a închis orice canal de comunicare. Reporterii i-au trimis o listă de întrebări la care a refuzat să răspundă.

Tun anulat și de la capăt

Un tun și mai mare, de 3,6 milioane de lei, a fost dat în cadrul acestui proiect cu câteva săptămâni mai devreme, miza fiind un contract pentru achiziția de echipamente hardware, software și licențe necesare, inclusiv a serviciilor de amenajare Data Center.

Procedura mai fusese organizată anterior, dar a fost anulată în urma unui articol al REPORTER din martie 2021.

Silvan Teodor Grigoraș

La reluare, a câștigat societatea Expandero Innova SRL Predeal, înființată în septembrie 2020, cu obiect de activitate comerț prin intermediul Internet-ului, în acel an având o cifră de afaceri de 26.000 de lei.

Unic asociat era Silvan Teodor Grigoraș (32 de ani), un tânăr care, timp de câțiva ani, a lucrat ca vânzător la unul dintre magazinele de pe un vas de croazieră operat de o firmă americană pe nume Starboard Cruise Services.

Termenul-limită de depunere a ofertelor pentru această procedură era 24 iulie, ora 14, deschiderea acestora fiind programată pentru 26 iulie. Printre obligațiile ofertanților era prezentarea dovezii că au implementat un proiect similar și că au domeniu de activitate autorizat pentru comercializarea echipamentelor/soft-urilor solicitate și pentru serviciile de amenajare data center.

Conform Registrului Comerțului, la două zile după expirarea termenului-limită de depunere a ofertelor, Expandero Innova SRL și-a introdus ca obiect de activitate principal ”comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului”.

În același timp, a fost operată și o modificare surprinzătoare: Grigoraș a cedat firma unui cetățean basarabean pe nume Serghei Morari (63 de ani) din Soroca. Cu aceeași ocazie, sediul firmei a fost mutat într-o casă din comuna Secăria, județul Prahova. Pe lângă faptul că nu există nici o referință publică referitoare la experiența implementării unui proiect similar cu cel din proiectul lui Feriotto, pe internet Expandero Innova își anunță în aceste zile intenția de a angaja un manager echipă firmă distribuție, locul de derulare al activității fiind… Iași!

După o rețetă brevetată de firma care prinsese anterior acest contract și care a fost anulat, și Expandero Innova are un site fake, https://expandero.one/, plin de generalități și fotografii luate de pe internet și unde, orice link ai apăsa, rezultatul este pagină inexistentă. Toate acestea induc ideea că Expandero Innova poate fi o societate controlată de cei care implementează proiectul derulat de Eloquentia.

Clonă după un gigant de pe piață

REPORTER a dezvăluit, în luna martie 2021, faptul că alte două contracte atribuite de Eloquentia SRL au avut destinatari dubioși, iar banii europeni ar putea fi fraudați.

Francesca Feriotto

În mai 2020, o achiziție de echipamente – laptopuri, softuri, imprimante, monitoare, scannere, licențe – a ajuns la SC Stegal Tehnic SRL din Iași, prețul fiind de 466.660 lei. Beneficiarul era o societate aparținând lui Andrea Rubino, un italian stabilit în Iași care apărea pe profilul de Facebook al lui Feriotto ca petrecând cu aceasta Revelionul 2021.

O altă achiziție, ”echipamente hardware – Sistem specializat pentru învățare automată, sistem de stocare de capacitate mare; aplicații software și licențe pentru proiect, amenajare data center” a fost atribuită firmei Indra Management BPO din Spania. Firma fusese înregistrată pe 23 septembrie 2020, în Castellon – Spania, de către ieșeanul Alfred Petronel Petrea, iar site-ul reprezenta o clonă după afacerea unui mare jucător de pe piața de profil: Indra BPO (Business Process Outsursing) care are 35.000 de angajați și clienți în peste 100 de țări.

Firma lui Petrea, Indra Management BPO, cu zero experiență, se lăuda pe site-ul propriu cu 120 de angajați, 90 de proiecte în derulare, 100 de proiecte viitoare, iar patronul scria acolo că “Ne-ar plăcea să ne auzim. În acest moment nu există noi, conduc totul singur. Deci, orice părere ai, orice sugestie ai avea și orice idee vrei să împărtășești – te rog să nu eziți, scrie-mi imediat. Sunt un animal social. Animal pentru că am un oarecare grad de comportament aleatoriu. Social pentru că îmi place să comunic cu oamenii”.

Legături infracționale

REPORTER descoperise mai multe legături între Feriotto și Petrea: în profilul de Facebook al italiencei apărea, în lista de prieteni, ieșeanca Diana Irinescu, care este partenera de viață a lui Petrea. În plus, mobilul administratorului SC Eloquentia SRL, Paul Petrișor Chiriță figura, în martie 2020, într-un anunț de angajare “operator Back Office/Call center” al firmei Tradekey Useful SRL din Iași deținută de fiul lui Petrea.

La câteva zile după publicarea articolului, într-un interviu pentru REPORTER, Petrea a lăsat să se înțeleagă faptul că EloRev este afacerea sa, italianca Feriotto fiind o colaboratoare. „Din cauza trecutului meu, nu fac afaceri în România”, a spus atunci Petrea. La rândul ei, Feriotto a negat vreo ilegalitate declarând că ”De peste 15 ani colaborez cu societăți de prestigiu care scriu și dezvoltă software bancar, de exemplu Namirial Spa – care are o acoperire globală, clienții acestui grup fiind bănci din top 50 la nivel mondial. Înainte de a accesa această finanțare, am analizat programul, am contactat mai multe firme care au implementat proiecte de succes și într-adevăr programul operațional dă roade.”

Atât Feriotto, cât și Petrea au sau au avut probleme cu legea. Italianca a fost cercetată în Italia, după ce a organizat jocuri de poker în clandestinitate, în timp ce ieșeanul a stat la pușcărie pentru evaziune fiscală, iar în prezent este judecat într-un mega dosar al DIICOT unde este acuzat că a fost capul unei rețele care a comis infracțiuni economice cu prejudiciu de de milioane de euro. „Este un dosar fabricat politic”, ne-a spus Alfred Petrea.

Ulterior publicării articolului din REPORTER, Eloquentia a anulat procedura atribuită firmei lui Petrea și a reluat-o, rezultatul fiind, din nou, suspect de trucare prin desemnarea drept câștigător a firmei Expandero Innova SRL.

(Foto: Reporter de Iași)


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Bogdan Pîrlog a câștigat un nou proces cu Inspecția Judiciară

Cinci judecători de la instanța supremă au respins recursul...

Promisiunile false pot duce la exploatare. Campanie de informare

Pe 28 și 29 martie, pentru celebrarea Zilei internaționale...

Rusia distruge mediul din Ucraina. Apa contaminată: risc de epidemii, recolte puține, risc de foamete (II)

Rusia distruge mediul din Ucraina, deliberat, prin invazia militară,...