Încercarea de a lămuri rolul poliției politice comuniste din Bulgaria nu a avut prea multe consecințe. Vechile rețele de agenți ai securității statului mai au destul de multă putere. Și servesc intereselor Rusiei.
Au trecut 30 de ani de la căderea regimului comunist din Bulgaria însă omniprezenta pe atunci securitate (Dăržavna Sigurnost) nu a încetat niciodată să exercite influență în viața publică.
Foștii ei angajați și colaboratori ocupă poziții de top în politică, economie sau lumea academică și se amestecă intens în procesul decizional.
O fac în ciuda faptului că, în timpul pregătirii aderării la Uniunea Europeană, survenită în urmă cu 15 ani, au fost deschise arhivele fostei poliții politice iar verificarea legăturii cu aceasta devenise criteriu necesar de acceptare a unei candidaturi sau de calificare pentru un post de demnitar public.
Ekaterina Bonceva reprezintă din 2007 Parlamentul în comisia KOMDOS de verificare a arhivelor desecretizate. Explică pentru DW că „16 kilometri de documente se află la dispoziția opiniei publice. Am furnizat dovezi despre caracterul de poliție politică brutală a întregului serviciu de securitate”.
Și „ne-am străduit să punem capăt șantajelor și presiunilor făcute cu ajutorul dosarelor secrete”.
Citește și: De ce sunt românii așa de creduli? Unde sunt experții
Cu toate acestea, se plânge Bonceva, prea puține s-au schimbat în Bulgaria, rămasă captivă foștilor colaboratori ai poliției politice – cu ajutorul Rusiei.
„Nu au fost niciodată în serviciul securității naționale a Bulgariei ci în cea a regimului comunist și a KGB”, spune Bonceva.
Continuarea, în Deutsche Welle!
Foto: Colaj realizat din steagul Rusiei şi al Bulgariei / Preluare DW
Urmăriți PressHUB și pe Google News!