Rețete tradiționale, preparate inedite și bucătari renumiți, la primul festival dedicat exclusiv gastronomiei din Transilvania

Data:

spot_img

Primul festival menit să pună bucătăria Transilvaniei pe harta gastronomică internaţională se va desfăşura în judeţul Harghita, în satul de vacanţă Boroş din comuna Lunca de Jos, în prima decadă din octombrie şi va reuni bucătari, antreprenori din industria HoReCa, producători locali şi pasionaţi de preparate şi gusturi tradiţionale.

Potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia Pro Economica, evenimentul îşi propune să contribuie la redescoperirea tradiţiilor din bucătăria de odinioară, dar şi să promoveze gusturile, aromele şi preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale ţării.

„Festivalul ‘Taste of Transylvania’ (gastrotransylvania.ro) îşi propune să înceapă un nou capitol în cultura culinară transilvăneană, să contribuie la redescoperirea tradiţiilor din bucătăria de odinioară, dar şi să promoveze gusturile, aromele şi preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale ţării. Nu în ultimul rând, evenimentul va atrage în zona Harghitei turişti interesaţi de gastronomie şi de experienţe culinare cu totul şi cu totul inedite şi va contribui la dezvoltarea acestui judeţ recunoscut atât pentru natura şi peisajele unice în România, cât şi pentru preparatele secuieşti absolut delicioase”, se precizează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

Festivalul, care se va desfăşura în perioada 7-9 octombrie, este organizat cu sprijinul Fundaţiei Pro Economica şi, conform sursei menţionate, vine în completarea eforturilor făcute de asociaţie pentru a pune în legătură micii producători din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri şi pentru a dezvolta şi în România conceptul „from farm to table”.

Citește și: Premiera „Povestirile lui Hoffmann” deschide stagiunea Operei Naţionale Bucureşti

„Avem nevoie de cât mai multe punţi construite între producători, operatorii turistici şi consumatori, care să întregească astfel întregul concept „de la fermă la furculiţă” şi evenimente precum Festivalul Gastronomic „Gusturile Transilvaniei” nu fac decât să obişnuiască turiştii români şi pe cei străini cu bogăţia gastronomică a României”, a declarat Monika Kozma, Director Executiv Fundaţia Pro Economica.

Considerat a fi un proiect comun care aduce laolaltă bucătari, antreprenori şi producători din regiune, Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania” are la bază trei repere importante, de la care a pornit ideea evenimentului.

„În primul rând, acesta reprezintă punctul de întâlnire a cinci etnii din zona Transilvaniei: maghiari, români, saşi, armeni şi evrei care trăiesc aici de mai multe decenii şi care şi-au adus contribuţia proprie la o gastronomie diversă şi complexă, astfel că, în prezent, bucătăria transilvăneană are o identitate bine definită. În al doilea rând, conceptul festivalului îşi găseşte inspiraţia şi în cartea lui Kovi Pal, un imigrant maghiar, fostul proprietar şi director al faimosului restaurant Four Seasons din New York şi un actor principal pe scena gastronomică din această metropolă timp de aproape patru decenii. Volumul lui – „Ospăţ transilvan – istorie, gastronomie, legende şi tradiţii din cea mai remarcabilă regiune din Europa Centrală” (1985) – este o referinţă culinară de valoare pentru cei care încearcă să creeze o punte de legătură între istorie şi modernitate, între practicile vechi şi metodele noi. Nu în ultimul rând, programul Festivalului Gastronomic „Taste of Transylvania” va include tradiţii, demonstraţii ale unor abilităţi specifice regiunii, dar şi prezenţa producătorilor locali şi a produselor realizate de ei”, se mai arată în comunicat.

Astfel, cei prezenţi vor descoperi, printre altele, „arta preparatelor fermentate (de exemplu, ciorba armeno-transilvăneană iconică, Angadjabur, e bazată pe un amestec de lapte şi verdeţuri fermentate), diferite plante sălbatice, metode speciale de preparare a pâinii, dar şi secretele gătitului pe foc deschis”.

Citește și: Interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus de incendiu, va fi reabilitat

Pe lângă programul de activităţi gastronomice, festivalul va avea şi o serie de invitaţi speciali din Ungaria şi din România, profesionişti din industrie, cum ar fi Chef Andrei Chelaru, Chef Mihai Toader sau Chef Alex Petricean, dar şi Andras Jokuti, Zsofi Mautner, Lajos Biro, Szabolcs Szabadfi, David Pallag sau Szilard Toth, premiat recent cu o stea Michelin, din Ungaria.

Festivalul se va desfăşura în satul de vacanţă Boroş din Harghita, considerat una dintre cele mai frumoase destinaţii ale Transilvaniei, unde turiştii şi participanţii dispun şi de opţiuni de cazare.

„Boroş este alcătuit din 14 case tradiţionale restaurate, care oferă cazare, spaţiu pentru eveniment şi o experienţă unică pentru toţi participanţii. Aici se află şi o şură pregătită pentru evenimente, o terasă acoperită, o moară de apă şi o capelă deosebită, satul fiind alegerea ideală pentru celebrarea tradiţiilor gastronomice din Transilvania”, precizează organizatorii.

În comunicat se mai arată că „Fundaţia Pro Economica Alapatvany este o organizaţie care are ca obiectiv principal îmbunătăţirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condiţiilor de viaţă economică, socială, culturală şi religioasă, bazată pe cercetări ştiinţifice şi tehnice”.

Găsiți mai multe informații despre eveniment pe site-ul festivalului.

Citește și: Maraton teatral la Sibiu. 21 de evenimente în 25 de ore

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Szabolcs Szabadfi. Sursa foto: Pro Economica Alapítvány / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....