Rezoluție și Regulament UE pentru protejarea și monitorizarea pădurilor prin satelit – votate la Strasbourg

Data:

Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunță o „victorie pentru păduri”, odată cu votarea, de azi, de la Strasbourg, a noii strategii a UE pentru păduri pentru 2030 – gestionarea durabilă a pădurilor în Europa.

„Astăzi la Strasbourg am adoptat o rezoluție privind o nouă strategie a UE pentru păduri pentru 2030 – gestionarea durabilă a pădurilor în Europa. Rezoluția acoperă pe larg fenomenul tăierilor ilegale și prevede măsuri care să le limiteze, inclusiv crearea unui cadru european de observare, raportare și colectare a datelor privind pădurile din statele membre.

Altfel spus, hoția o să se vadă din satelit! Utilizarea tehnologiilor geospațiale și de teledetecție este menționată explicit în rezoluție și este încă un pas spre folosirea datelor din programul Copernicus pentru protejarea pădurilor europene. Orice ar spune ministrul Mediului sau Romsilva, satelitul nu minte – amploarea tăierilor de pădure se vede clar, micșorarea suprafețelor împădurite poate fi observată transparent, fără suspiciuni sau părtinire”, a precizat Vlad Gheorghe.

Rezoluția menționează că exploatarea forestieră ilegală, inclusiv în zonele protejate precum siturile Natura 2000 reprezintă o problemă permanentă și nerezolvată în numeroase state membre. România se află printre acestea – nu ne putem ascunde după copaci pentru că ei sunt din ce în ce mai rari.

Citește și: VIDEO „Drumul lui Kim Ir Sen”, reabilitat cu banii Occidentului. Proiect împotmolit peste Prut

„În România crește ca din apă suprafața împădurită”

„Există zeci de inițiative civice de salvare a unor păduri din toate colțurile țării, de la Comorova în județul Constanța și până la Codrii Iașului, de la Parcul Național Domogled-Valea Cernei până la Snagov. Se taie – mult, aiurea, ilegal.

Cu toate asta, reacțiile ministerului Mediului, ale Romsilva și tuturor instituțiilor de resort sunt halucinante. Din toate răspunsurile oficiale la sesizările mele ar rezulta că în România crește ca din apă suprafața împădurită, gestiunea pădurilor și a fondurilor de vânătoare este foarte bună, iar ariile protejate nu sunt distruse decât de vijelii și alte fenomene naturale, nici urmă de drujbe și hoți de lemne”, a arătat europarlamentarul

Parlamentul European invită direct Comisia și statele membre să majoreze cheltuielile pentru asigurarea respectării legislației acolo unde este necesar, să combată corupția și să îmbunătățească guvernanța pădurilor și a terenurilor.

Înființarea Procurorului Verde European are foarte mulți susținători, tocmai pentru că toată lumea știe ceea ce spunem de ani de zile: doar autoritățile locale și naționale NU pot, nu vor să oprească tăierile ilegale, precizează Vlad Gheorghe!

Citește și: Revoluția va avea un itinerariu jalonat în Timișoara cu fonduri din PNRR

Un nou Regulament privind defrișările

Atacurile asupra lucrătorilor silvici, ale activiștilor de mediu și jurnaliștilor sunt de asemenea menționate în textul votat de eurodeputați, care se așteaptă ca statele membre să tragă la răspundere făptașii. Asta cerem și noi!

„Textul votat azi menționează clar și schimbarea destinației terenurilor în unele state membre, inclusiv în pădurile de stat și zonele protejate – o tactică des întâlnită la autoritățile române, prin care hectare întregi de pădure dispar legal chiar înainte să fie tăiate.

Este cazul ariei protejate Snagov, care a fost micșorată din pix în ultimii 30 de ani ca să se poată exploata, construi etc. sau a Pădurii Comorova de pe litoral – și nu sunt deloc singurele exemple, din păcate.

Astăzi am votat și un nou Regulament privind defrișările – europarlamentarii Lorant-Gyorgy Vincze de la UDMR și Maria Grapini de la Partidul Puterii Umaniste s-au abținut, iar peneliștii Daniel Buda și Mircea Hava au votat împotrivă”, spune europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Raportul integral și Rezoluția pot fi consultate AICI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...