România între Franța și SUA: ce câștigă, ce pierde

Data:

„Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră”, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu, după ce Rusia a anunțat exerciții de amploare în Marea Mediterană.

Acolo tocmai au intrat șase nave amfibii aparținând flotei nordice și care potrivit experților ar urma să-și continue drumul spre Sevastopol. Navele transportă 60 de tancuri și 1500 de soldați, care probabil se vor alătura arsenalului extins din Crimeea.

Trupele rusești strâng frontierele ucrainene ca într-o menghină, în vreme ce comunitatea atlantică se află în căutare de soluții diplomatice care să destindă atmosfera.

Ministrul Aurescu a încercat să pună România pe această hartă a încercărilor și soluțiilor iar săptămâna trecută, înainte să primească răspunsul colegilor săi din Uniunea Europeană, s-a grăbit să anunțe că le-a propus acestora să organizeze una dintre întâlnirile lor la Kiev, pentru a demonstra „solidaritatea” UE.

Și, pentru că deocamdată această idee nu s-a bucurat de entuziasm, Bogdan Aurescu a profitat de prezența ministrului de externe francez la București și i-a adunat repede pe omologii săi din Europa Centrală și de Est membri în Grupul B9 la o întâlnire virtuală alături de șeful diplomației din Kiev pentru a dezbate situația de la granițele Ucrainei.

Altădată, la întâlnirile B9 veneau lideri americani și e, probabil, pentru prima dată când e invitat un european, fără ca acest lucru să însemne neapărat că balanța dintre Europa și SUA ar modifica perspectiva României.

Președinții polonez și român Andrzej Duda și Klaus Iohannis la summitul B9 de la București din mai 2021

Grupul B9 este numit așa pentru că a fost înființat sub umbrela SUA, la o inițiativă a Bucureștiului și Varșoviei, după o întâlnire a președinților celor două state care a avut loc în capitala română în 2015. B9 este format din statele membre ale Uniunii Europene care provin din fostul lagăr socialist: Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia.

Din discuțiile purtate la această întâlnire s-au desprins trei concluzii: (1) unitatea aliaților, după cum a explicat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, fiindcă „Rusia a putut observa în această săptămână că are de-a face cu europeni uniţi şi solidari, în orice context, fie că este vorba de Uniunea Europeană, OSCE sau NATO”; (2) „deteriorarea semnificativă” a securității europene, după cum au căzut de acord ambii diplomați; (3) prezența aliaților la Marea Neagră este „de câteva ori mai mică” decât prezența militară a Federației Ruse în această regiune, după cum a precizat Bogdan Aurescu.

Șefii diplomațiilor franceză și română au scos în evidență nevoia de descurajare a Moscovei prin prezența forțelor aliate în Sudul și Estul Europei. Pe fondul anunțului Statelor Unite de a adăuga încă 1000 de soldați americani la cei 1000 aflați deja în România și a promisiunii Franței de a trimite câteva sute de militari, Le Drian a vorbit despre o complementaritate între forțele distribuite de Washington și cele care vor fi decise de Paris.

Articolul complet poate fi citit pe DEUTSCHE WELLE.

Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi Bulgaria

Nu doar Croaţia, ci şi Bulgaria şi România voiau...

Europarlamentar după eșecul Schengen: „Zero barat – plecați acasă!”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe îi face responsabili de eșecul intrării...