România și celelalte state din Est se tem de provocările Rusiei

Data:

Riscurile de securitate ale României sunt în creștere, a spus Klaus Iohannis. Atacurile hibride nu sunt excluse și aproape întreaga regiune glisează între complicitățile cu Moscova și nevoia de NATO.

România și celelalte state din Est se tem de provocări hibride, cibernetice și informaționale din partea Rusiei, după cum rezultă din Declarația finală a Summit-ului B9.

Atacurile hibride ar putea fi, la o adică, cel mai greu de gestionat, fiindcă n-ar putea fi identificate imediat ca parte a conflictului declanșat de Rusia, dar ar putea avea efecte grave și imediate asupra populației. E puțin probabil ca Rusia să trimită în state ale Alianței Nord-Atlantice militari fără însemne, cum a făcut în Ucraina în 2014, dar Moscova poate folosi alte instrumente, cu ajutorul agenților pe care îi are răspândiți în toată regiunea fostului Pact de la Varșovia.

Accidente la centrale nucleare, defecțiuni la sistemul de distribuție a energiei electrice, întreruperea apei potabile sau alte sabotaje care pun în pericol civilii ar putea fi folosite de ruși.

B9 este un format de lucru al statelor membre NATO foste comuniste: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Se numește B9, fiindcă decizia de instituire a acestui grup a avut loc după o întâlnire a președinților român și polonez la București în 2015.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. Formatul si Summitul B9 produce ,la final, o declaratie politica de unitate absoluta si cere noi trupe (batalioane )NATO ca parte a descurajarii . Conservele sau soldatii hibrizi ce ar fi existat in aceste tari , poate unele chiar politice , sunt foarte bine cunoscute .Daca Rusia avea capacitatea de a declansa in tarile NATO un razboi hibrid o facea de mult .In Ucraina este alta treaba . Acolo exista zone,de felul Donbasului, ce sunt locuite de etnici rusi majoritari .Rusia nu doreste altceva decit sa isi lipeasca parti din tarile foste comuniste aflate cindva in URSS , parti ce au o majoritate filorusa in componenta .Romania nu este in situatia de a fi atacata de catre Rusia . Rusia stie foarte bine ca romanii nu vor putea fi stapiniti niciodata prin forta .Ucraina este deja impartita . Cetatenii de etnie ucraineana nu se vor reintorce, in veci , in tinuturile cucerite si majoritar locuite de etnici rusi cum dealtfel si nici rusii nu vor mai locui in Ucraina ramasa libera la sud de Nipru .Populatiile se muta si din Transnistria oferind Rep. Moldova sansa de integrare in UE .Momentul se apropie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prea mulți români nu știu ce trebuie să facă un primar. De aceea sunt ușor de păcălit

„Uite ce frumos aranjează Chirica grădinile, a renunțat la...

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de peste 15 ani

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de...

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023....

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de...