România – ţara secretarilor de stat. Avem de două ori mai mulţi decât Spania, Suedia, Franţa, Belgia şi Portugalia, laolaltă

Data:

România e o ţară care are nu doar inflaţie monetară sau inflaţie de posesori de titluri de doctor. Mai suferim şi de o inflaţie nemaivăzută, în ultimele trei decenii, de posturi de secretar de stat. Nicio altă ţară europeană nu se apropie măcar de noi, ca număr de secretari de stat.

Cei de la site-ul postului de radio Europa Liberă, în limba română, au numărat cel puţin 200 de secretari de stat în Guvernul României.

„În 2010, la ieșirea din criză și a PSD de la Guvernare, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100, mai rămâneau 50. De atunci, numărul lor a crescut constant. În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat. Doi ani mai târziu, în 2018, numărul ajunsese deja la 135, cu tot cu instituțiile subordonate”, se menţiona într-un articol recent al site-ului citat.

Azi sunt peste 200. În alte state europene, mult mai bogate decât România, numărul de astfel de posturi de secretar de stat sunt cu mult mai mici. Spania, bunăoară, care are o populaţie de două ori şi jumătate mai mare decât a României, are 33 de secretari de stat în Guvern.

Citește și Cotoșman, spaima șoselelor, numit secretar de stat la Forțele de Muncă

Suedia, care are jumătate din populaţia României, dar PIB-ul pe cap de locuitor de aproape patru ori mai mare, are doar 21 de secretari de stat. În iulie 2020, premierul de atunci al Franţei, Jean Castex, prezenta un cabinet cu doar 11 secretari de stat.

În Guvernul Belgiei am numărat doar 5 secretari de stat. În martie anul trecut, prim-ministrul Portugaliei, fostul europarlamentar Antonio Costa, reducea numărul secretarilor de stat din cabinetul său de la 50 („sunt prea mulţi”, explica premierul portughez) la doar 38.

Ca să rezumăm, România are de peste două ori mai mulţi secretari de stat decât toate aceste ţări (Spania, Suedia, Franţa, Belgia şi Portugalia), luate laolaltă. Başca cohorte întregi de subsecretari de stat şi de consilieri.

Potrivit Europei Libere, fiecare secretar de stat din cei 200 şi ceva câţi are Guvernul Nicolae Ciucă beneficiază de următoarele lucruri.

Continuarea în Argeșul Online.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Argeșul Online
Argeșul Onlinehttp://argesulonline.ro
Site de presă înfiinţat în 2018, neînregimentat politic în niciun fel, care pune accent pe chestiunile serioase, fără nicio concesie tabloidizării. Acoperim în principal judeţul Argeş, dar avem şi secţiuni de ştiri naţionale şi internaţionale. Deocamdată, suntem singurii din Argeş care avem şi secţiune în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...