România va încasa primele 2,56 miliarde de euro din PNRR, de la Comisia Europeană

Data:

Prima cerere de plată depusă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi aprobată integral de Comisia Europeană, după ce țara noastră a îndeplinit primele 21 de jaloane asumate. Astfel, România urmează să încaseze primele 2,56 miliarde de euro din PNRR, după ce până acum a primit doar prefinanțarea.

Comisia urma să evalueze până pe 16 septembrie cererea de plată a României și îndeplinirea jaloanelor, însă sursele susțin că analiza a fost finalizată și că executivul european a decis să aprobe plata, lucru care va fi anunțat oficial în data de 15 septembrie. O ultimă întâlnire va avea loc miercuri, 14 septembrie, când cererea de plată se va discuta/comunica în colegiul comisarilor.

Concret, din componenta de granturi va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro.

Prima cerere de plată cuprinde cele 21 de ținte și jaloane aferente trimestrului IV din 2021.

Citește și: Revoluția va avea un itinerariu jalonat în Timișoara cu fonduri din PNRR

Atunci, MIPE a transmis că țara noastră nu a ratat plata, ci că a fost prelungit termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, pentru ca România să completeze sistemul informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților. Aceasta a fost o solicitare a Comisiei. România își luase angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022.

La 1 august, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis că a testat cu succes sistemul informatic și a completat sistemul ce va permite identificarea beneficiarilor reali ai plăților din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce permite Comisiei Europene să meargă mai departe cu cererea de plată transmisă de România.

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea și va cuprinde țintele și jaloanele aferente primelor două trimestre ale acestui an. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spunea că a doua cerere de plată din PNRR va fi depusă în toamnă, în luna octombrie, scrie ECONOMEDIA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Seceta a redus producția de porumb la jumătate. Cea mai mică recoltă din ultimii ani, în România

În acest an, România va înregistra cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani. Seceta pedologică a redus recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Iată cea mai inutilă investiţie publică din ţară: „Telescaunul ruşinii”! Împlineşte 10 ani şi stă tot la ruginit. A costat 1,5 mil. euro

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

VIDEO Incendiu puternic într-un bloc din Oradea. Locatari scoși de pompieri pe ferestre

Zece persoane au fost evacuate duminică de pompierii orădeni...

Pacienții care aleg un anumit medic de la stat vor plăti o taxă pentru serviciu | Proiect în dezbatere publică

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții...