ROMÂNII AJUTĂ UCRAINA. Ștefan Mandachi, cunoscut pentru „kilometrul de autostradă” și campania „Șî eu”, a transformat hotelul său din Suceava în tabără de refugiați. Poveștile uimitoare ale acestor zile

Data:

Românii au arătat, încă o dată, că sunt oameni. Că ajută, fie că au mai mult sau mai puțin. Că sunt acolo când alți oameni au nevoie de ei. Mii de români din toate părțile țării au sărit în ajutorul vecinilor noștri care fug din calea bombelor și lasă în urmă soți, frați, tați, să le apere țara.

Români cu afaceri impunătoare sau cu salariul minim pe economie s-au unit, cu toții, pentru a ajuta. De la hăinuțele vechi ale copiilor, la o plasă de conserve, o pernă pe care o foloseau musafirii. Au dat tot ce au putut. Au pus la dispoziție apartamente, case, pensiuni, hoteluri sau doar o cameră în locuința lor. Românii arată că nu sunt nepăsători.

Sunt aceiași români care ajută semeni bolnavi, copii cu boli incurabile, oameni flămânzi, câini fără adăpost. Doar că, acum, sunt toți la un loc. Și se văd. Sunt ROMÂNII care, azi, AJUTĂ UCRAINA. PressHub a demarat un serial maraton de materiale despre acești români. Merită cunoscuți.

Vom începe această serie de materiale cu Ștefan Mandachi. Cel care a făcut primul kilometru de autostradă în Moldova și a inițiat campania „Șî eu”. Cel care a ajutat, până acum, oameni bolnavi, copii în suferință, prin fundația Jeni Mandachi. Oferă o masă caldă în fiecare zi de sâmbătă oamenilor nevoiași din Suceava și împrejurimi în restaurantul Spartan și a inspirat și alți antreprenori în țară care dețin licențe Spartan să facă același lucru. Adună câini de pe stradă și a făcut adevărate adăposturi la hotelurile sale.

Sapă fântâni în Africa pentru oamenii care mor de sete. Are canal de YouTube – Mandachi Televijân, în care ajută antreprenorii sau face interviuri cu victime ale Holocaustului. Și lista poate continua pe pagini întregi. Stefan Mandachi este deținătorul licenței Spartan și a mai multor restaurante cu același nume în zona Moldovei și a Hotelurilor Mandachi, afacerile sale depășind deja granițele țării.

Citește și: Un englez de 81 de ani, fost pilot militar, merge în Ucraina să dea o mână de ajutor

Același Ștefan Mandachi a sărit, acum, în ajutorul oamenilor care fug din calea războiului din Ucraina.

Stefan Mandachi (al doilea din stânga) și o parte din echipa de voluntari. FOTO: Facebook/ Ștefan Mandachi

Mai întâi, pentru oamenii care pleacă din țara lor hăituiți de bombe și focuri de mitralieră, Ștefan Mandachi a pus anunț la restaurantele sale Spartan din zona Sucevei că oferă masă caldă tuturor refugiaților.

De o săptămână, Hotelul Mandachi din Suceava e tabără de refugiați. După ce s-au ocupat toate camerele hotelului, chiar și birourile, a instalat paturi în salonul mare al restaurantului.

FOTO: Facebook/ Ștefan Mandachi

La Hotel Mandachi vin, în fiecare zi, sute de refugiați. Unii doar pentru o noapte și apoi pleacă mai departe, lăsând locul altor refugiați. Alții râmăn mai mult.

Citește și: Anonymous mulțumește României pentru ajutorul oferit refugiaților din Ucraina

„Printre dramele pe care le văd de câteva zile, patru cazuri m-au rupt:

– o doamnă cu deficiență de vedere, care era NEÎNSOȚITĂ. A trecut granița singură.

– un copil cu autism care n-a putut suporta agitația din hotel și plângea în hohote.

– o adolescentă surdo-mută care a venit din Ucraina cu doi hamsteri “refugiați” într-o cutie, pe care nu i-a putut părăsi. Noroc că a stat departe de un motan arogant, care dormea pe un colț de saltea, alături de stăpânul lui (student marocan din Kiev) care se topea după el.

– o doamnă de 70 ani care și-a rupt mâna în vamă și nu putea mânca”, a scris Ștefan Mandachi pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ce informații primesc rușii despre război în știrile celor mai populare televiziuni din Rusia

În anunțurile sale scrie, peste tot, că primește și animale. Astfel că, la Hotel Mandachi au venit, împreună cu oamenii ce le poartă de grijă, câini, pisici, hamsteri.

Sute de poze și zeci de postări au umplut pagina de Facebook a antreprenorului din Suceava în ultima săptămână. Ce fac oamenii, cum se simt, pisici alintate, căței viteji, copii, mame, bunici.

Un preot din zonă a organizat, în sala de restaurant unde sunt cazați, copiilor care și-au pierdut copilăria într-o clipă, un spectacol. Au cântat, au dansat, au zâmbit.

De 1 Martie, copiii care nu au avut niciodată părinți de la centrul de plasament din Suceava au venit să le ofere oamenilor care, în acesta zile, își pierd toată viața de până acum, mărțișoare și ghiocei. Chiar dacă nu vorbeau aceeași limbă, s-au înțeles din priviri. Și au zâmbit.

Astăzi (joi – n.r) s-a născut primul copil la Hotel Mandachi. O fetiță. Mamei i s-a rupt apa la hotel și a fost dusă la spital, împreună cu o voluntară ucraineană stabilită la Suceava, care a ajutat-o cu limba română și a stat lângă ea în permanență. Adresa mamei a fost trecută, la spital, Strada Sofia Vicoveanca 106 – Hotel Mandachi Suceava. Stefan Mandachi a anunțat că, după ce va ieși din spital, ii va pune la dispoziție mamei și copilului un apartament sau o casă și, dacă familia va fi de acord, va fi nașul fetiței.

Cei care doresc să contribuie și ei la efortul echipei de voluntari și a celor din echipa Mandachi, o pot face. Ștefan Mandachi a anunțat, astăzi, că au nevoie de ajutor.

Call-centerul nostru este asaltat. Dacă mai aveți posibilitatea să donați alimente, ne-ar trebui alimente solide (inclusiv pentru cei de peste graniță). Trimiteți direct, număr de contact pentru donații și preluare, Dumitrel (0741) 457 988”, a scris, astăzi, Ștefan Mandachi pe pagina sa de Facebook.

Citește și: VIDEO Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: România, un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...

Urmăriți internațional, aduși în țară de Poliția Română

În perioada 18 – 19 aprilie 2024, Poliția Română...

Sprijin pentru transformarea digitală a ONG-urilor | Săptămâna Online

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator...