Românii care nu se vaccinează și-ar putea pierde dreptul de a munci în Germania

Data:

România e cunoscută drept una dintre principalele țări care furnizează forță de muncă pentru piața germană, mai ales în cazul muncitorilor sezonieri.

Regulile mult mai stricte privind vaccinarea anti-COVID ar putea face mai dificil decât în ultimii ani accesul cetățenilor români pe piața muncii din această țară. În plus, românii care lucrează deja în Germania și-ar putea pierde joburile în următoarea perioadă, dacă nu se vaccinează.

Pe de altă parte, cu un deficit uriaș pe piața forței de muncă, Germania vrea să angajeze în acest an 400.000 de muncitori calificați din străinătate. Mai mult, guvernul cancelarului Olaf Scholz a decis și creșterea salariului minim la 12 euro pe oră pentru a face mai atractive locurile de muncă.

Germania a avut deja probleme anii trecuți cu muncitorii români care urmau să culeagă sparanghel, de pildă. Au fost prea puțini, apoi au fost acuzați că au reaprins focarele COVID. E de notorietate și situația românilor care lucrează în abatoare. Și ei au fost acuzați la un moment dat că nu respectă suficient normele anti-COVID.

Berlinul a impus vaccinarea anti-COVID pentru mai multe categorii profesionale, precum medici și polițiști, iar acum,  o lege privind imunizarea generală e în discuția Parlamentului german.

Proiectul vaccinării obligatorii, în discuția Bundestagului

Proiectul vaccinării obligatorii – inclusiv pentru muncitorii străini – intră în discuția Bundestagului săptămâna aceasta. Dacă va avea un aviz favorabil, se va ajunge probabil în vară la un vaccin obligatoriu pentru toată populația adultă, pe o perioadă limitată, un an sau doi ani.

În aceast moment, însă, este valabilă vaccinarea obligatorie doar pentru personalul din sectorul medical, personalul din sectorul de îngrijire și pentru militari, a precizat la Digi24 Alina Khunel, jurnalist Deutsche Welle.

Pentru muncitorii sezonieri încep angajările din luna februarie. Este nevoie de circa 300.000 de persoane și mare parte din acești muncitori vin de obicei din sud-estul Europei, cei mai mulți din România.

Începând de duminică, România a fost plasată pe lista țărilor cu risc ridicat în privința COVID, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din România în Germania trebuie să prezinte cel puțin un test, iar dacă nu sunt vaccinate trebuie să intre în carantină. 

Articiolul integral poate fi citit în REVISTA22.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...