Românii în Indonezia: De ce suntem atât de supărați în vacanțe exotice

Data:

Viorica Bold trăiește în Kesiman Kertalangu, pe insula indoneziană Bali. Înainte să vină a doua oară în Asia pentru o perioadă nedeterminată, a început să citească o culegere de studii de imagologie.

Imagologia, o știință care propovăduiește cunoașterea altor popoare prin istoria ideilor și a miturilor lor, prin folosirea limbii și istoria artei. „M-a făcut să renunț la romane sau text beletristic în favoarea căutării unor posibile răspunsuri la reacții sociale și de comportament pe care le avem atunci când schimbăm total peisajul”, a scris Viorica Bold. În continuare, mărturia ei despre viața în Asia.


Deși foarte asemănătoare, ar zice românii, popoarele asiatice sunt pe atât de diferite pe cât e Asia de lungă și de lată! Anul acesta (cumulat cu câteva luni din finele anului trecut), am ajuns aici, în Indonezia, o a doua casă, pentru a doua oară în ultimii cinci ani. După ce în 2019 am trecut prin Java (Jakarta și o parte din estul ei – Jogja și Salatiga), acum drumul s-a oprit în Bali, acest tărâm mediatizat puternic și care se bucură de un marketing global considerabil.

Revenind la cunoașterea prin experiență și teorie, constat din păcate, că studiul imagologic pe care îl parcurg nu îmi răspunde încă la niște întrebări care mă chinuie încă din 2013 când am ajuns pentru prima oară în Asia de SE.

Citește și: Gheața de pe oceanul care înconjoară Antartica, la un minim record

Una dintre ele ar fi: De ce românii se adaptează atât de greu la nou? Să fie oare atât de versatilă și de vie încă în memoria noatră, moștenirea noastră comunistă? Atât încât o ducem cu noi în bagaj și nici nu ne dăm seama, igorând multitudinea de informații și posibilități de a învăța cu care venim în contact în aceste lumi cu totul fascinante pentru noi?

De multe ori am încercat să mă pun în pielea celor care vin aici pentru prima oară și nu au călătorit foarte mult și am încercat să le înțeleg reacțiile și modul de a relaționa cu acest mediu.

De multe ori, oricâtă bunăvoință aș avea, nu reușesc să trec peste frustrări sau chiar rușine atunci când vin în contact cu anumie comportamente ale semenilor mei aflați aici în vacanță.

Continuarea în Știri din diaspora.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...