Românii se consideră bine informați cu privire la sănătate. Câți nu vor să se vaccineze și de ce

Data:

Care sunt motivele pentru care 1 din 5 români susține, în prezent, că nu dorește să se vaccineze împotriva COVID-19?
Cine și ce anume i-ar putea determina pe românii sceptici, momentan, să se vaccineze împotriva COVID-19?
Câți români s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă va fi necesară o nouă vaccinare, peste un an? Sunt câteva întrebări la care sondaluj IRES  ne oferă răspunsuri.

Atunci când fiecare al doilea român cunoaște pe cineva care s-a îmbolnăvit de CoViD-19 și tot al patrulea român știe pe cineva care și-a pierdut viața în urma acestei boli, nu pare să fie o mare surpriză faptul că 8 din 10 români s-ar vaccina împotriva acestei infecții. 

Aceasta este principala concluzie la care ajunge un studiu realizat în perioada 13 – 15 ianuarie 2021 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie(IRES). Sondajul „Vaccinarea anti-CoViD-19 în România”  evaluează percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la vaccinarea anti-CoViD-19 în contextul mai larg al informării lor cu privire la sănătate, dar și al modului în care aceștia se raportează la vaccinuri, în general.

Cine sunt așadar cei 20% dintre cei intervievați care nu s-ar vaccina împotriva CoViD-19 și de ce?

Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.

Mai trebuie spus că, potrivit aceluiași studiu, nivelul acceptării vaccinării corelează pozitiv cu nivelul de educație al respondenților. Cu alte cuvinte, cu cât înaintăm pe scara educației, cu atât mai mult se observă o poziție favorabilă imunizării prin intermediul vaccinului.

Cei care au o părere proastă despre vaccinuri invocă, în primul rând, posibilele reacții adverse (30%), apoi opoziția de principiu (de-a dreptul filosofică) împotriva vaccinurilor (18%), în timp ce o mai mică parte se teme de „manipularea informațiilor” care sunt oferite populației (11%), în timp ce 8% cred, pur și simplu, că vaccinurile nu sunt eficiente. Motivele religioase sunt invocate de doar un procent dintre cei care refuză vaccinul.

De asemenea, 4% din respondenți cred că acestea fie nu sunt necesare, fie sunt „dezvoltate într-un timp prea scurt”. Iar 1% cred că vaccinul nu este bun sau sigur, pentru că nu se vaccinează medicii sau parlamentarii!

Altfel, jumătate dintre români cred că vaccinurile anti-CoViD-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace. 8 din 10 români sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva CoViD-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.

4 din 10 români declară că se vor vaccina împotriva CoViD-19.

În cazul în care ar fi necesară vaccinarea și peste un an, două treimi dintre români spun că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit, dar deschiderea scade la sub 50% în cazul în care s-ar pune problema să își cumpere ei vaccinul.

Sursă: IRES

Cum se informează românii despre problemele legate de sănătate?

Aproape două treimi dintre români se consideră bine și foarte bine informați cu privire la sănătate, arată sondajul. Televiziunea, internetul și discuțiile cu medicii generaliști sau specialiști alcătuiesc top trei al surselor principale de informații despre sănătate.

În general, românii nu se declară antivaccin. Aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri.

Cum văd românii campania de vaccinare anti-CoViD-19?

Jumătate dintre români apreciază organizarea campaniei de vaccinare anti-CoViD-19. Românii sunt moderat-optimiști cu privire la îndeplinirea de către autorități a obiectivelor și a termenelor legate de vaccinarea anti-COVID-19, dar și legat de corectitudinea procesului de vaccinare în sensul respectării priorității diferitelor categorii de populație. Cel mai bun vector pro-vaccinare pare a fi președintele Iohannis. El este invocat drept persoana care i-ar determina să aibă mai multă încredere în vaccinare spun  23%, iar 1% ar avea încredere în Mihai Gâdea.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să vopsești ouăle de Paște

Cum să vopsești ouăle de Paște, în roșu sau...

Ucraina a înăsprit legea mobilizării: Proceduri noi, amenzi, dar şi recompense

Ucraina are nevoie urgentă de soldaţi. Rada Supremă de...