Românii se mobilizează să-i primească omenește pe refugiații ucraineni. Autoritățile nu prea se grăbesc

Data:

Mii de ucraineni și-au părăsit locuințele și încearcă să plece din țară, după ce Rusia a bombardat principalele orașe ale Ucrainei. O parte dintre aceștia au pornit spre România, pe la vămile de la Siret, Rădăuți-Prut și Sighetu Marmației.

Pe de altă parte, în România, oficialii spun că „nu vrem să invităm la un val de refugiați”, ONG-uri, oameni de afaceri, și simpli cetățeni sunt dornici să îi ajute.

„Nu vrem să invităm la un flux de refugiați. Dacă vor apărea refugiații, vom asigura condițiile necesare, dar nu facem invitații ca refugiații să vină în România”, au precizat surse politice pentru Europa Liberă, după ședința CSAT de ieri, condusă de președintele Klaus Iohannis.

Decizia de la București, potrivit surselor citate, este să nu se grăbească cu operaționalizarea tuturor taberelor pentru refugiați.

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență afirma joi că nu există un ordin pentru operaționalizarea planului legat de taberele mobile. Cu alte cuvinte, să ridice corturile și să se ocupe de practic de furnizarea de energie electrică, apă, alimente, medicamente, etc.

Uniți pentru Ucraina

În acest timp, de refugiați se ocupă asociații umanitare din zona de nord a României și cetățeni simpli, care s-au mobilizat. A fost creat un grup de Facebook, Uniți pentru Ucraina, destinat tocmai ajutorării celor care fug de război.

Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei. 

Grupul a ajuns într-o singură zi la 38.000 de membri, iar sute de români s-au oferit să ajute cu cazare, vehicule, mâncare, cafea, apă, ceai și dulciuri.

Din informațiile PressHUB, nu mai există nici un loc de cazare la hotelurile din Suceava.

De asemenea, cetățenii ucraineni cer ajutor pentru a fi evacuați din satele și orașele atacate de ruși. Mii de oameni se află încă la granița cu România, iar procedurile de trecere sunt greoaie, așa că așteptarea poatre dura și câteva ore.

„Verișorul meu împreună cu soția lui și băiețelul care are doar 3 săptămâni din Ucraina vor sa vina la mine in Romania dar îi este frica că pe el nu o să îl lase la vama ( el are și cetățenie românească) …vreau un sfat cum ar putea să treacă vama?”, este unul dintre astfel de mesaje disperate.

Mai mulți oameni de afaceri din Suceava, Galați și Tulcea au oferit hotelurile și pensiunile pentru a caza refugiații ucraineni.

Românii ajută cu tot ce pot la vama Siret. Foto Sandrinio Neagu

Citește și: VIDEO Sean Penn filmează la Kiev un documentar despre invadarea Ucrainei

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...