Romii din Ucraina care au fugit din calea războiului s-au confruntat cu discriminarea în țările în care au ajuns

Data:

Comunitatea de romi din Ucraina număra 400.000 de oameni, înainte de război. Când Rusia a invadat, mulți dintre ei s-au văzut nevoiți să fugă, alături de ceilalți conaționali, spre Occident, unde au fost nevoiți să înfrunte rasismul.

În România, unde rasismul și discriminarea se resimt încă în limbajul populației, refugiații romi au primit același dispreț și tratament prost pe care românii îl acordă, în general, romilor din țară. Mai multe ONG-uri povestesc despre cum au fost nevoiți să intervină.

Alin Banu este coordonator al platformei civice Aresel, o organizație non-guvernamentală care combate rasismul organizat împotriva reprezentării politice a romilor din țară. Asociația are mai mulți voluntari trimiși în Gara de Nord, unde îi ajută pe romii sosiți din Ucraina cu informații în limba romani.

El povestește cum, în primele zile de război, mai mulți refugiați romi erau goniți de la standul cu hrană din gară. Motivul invocat a fost revoltător: mâncau prea mult. Asta, în condițiile în care din grup făceau parte aproximativ 20 de copii veniți de pe drum.

„Este revoltător fiindcă, din ce știu de la colegi, seara sau noaptea se aruncă mâncare”, a mărturisit Alin Banu, pentru Europa Liberă România.

Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org

Citește și: Un supermarket din Mariupol, transformat de forțele ruse într-o groapă de gunoi pentru cadavre (oficial ucrainean)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: