Roșia Montană, argumentele lui Mihai Goțiu

Data:

Numele lui Mihai Goțiu se contopește cu efortul de interzicere a folosirii cianurilor la Roșia Montană. Fostul senator USR crede că la UNESCO s-a obținut „victoria unei generații”.

Compania minieră Gabriel Resources acuză România că și-a încălcat obligațiile, prin înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Canadienii sunt în proces cu statul român din cauza opririi exploatării de aur de la Roșia Montană și spun că decizia luată de comitetul UNESCO reduce șansele unei rezolvări amiabile.

„O dezvoltare minieră atent planificată, durabilă și modernă ar fi fost cea mai bună modalitate de a proteja patrimoniul cultural semnificativ al zonei și de a ecologiza vasta poluare a mediului (…) Proiectul ar fi generat beneficii economice deosebit de importante pentru România și mii de locuri de muncă”, spun cei de la Gabriel Resources.

Fostul senator USR Mihai Goțiu, unul dintre inițiatorii campaniei care a dus la decizia UNESCO, a explicat, pentru Deutsche Welle, cum stau lucrurile în jurul exploatării miniere din Apuseni.


Deutsche Welle: Sunt voci care spun că România este o țară prea săracă pentru a nu valorifica acele zăcăminte de aur, argint și alte metale rare de la Roșia Montană.

Mihai Goțiu: Acel proiect minier nu ar fi adus beneficii reale pentru România. Costurile sociale, de mediu, de patrimoniu sunt mult mai mari decât beneficiile iluziorii ale proiectului minier. Numărul locurilor de muncă promis e în realitate mult mai mic. Se vorbea de 3500 de locuri de muncă, fără a se spune că cele mai multe dintre ele erau doar pentru doi sau trei ani, în perioada de construire a minei și a barajului, sau de patru sau cinci ani, în perioada teoretică de ecologizare – dacă s-ar fi făcut, la final! Media, pe anii de proiect, era de circa 300 și ceva de locuri de muncă, conform studiilor de fezabilitate comandate de compania minieră.

Articolul integral în Deutsche Welle.

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...

Cum va fi vremea de Paște. În unele zone din țară se așteaptă ninsori

Cum va fi vremea de Paște. Temperaturile urmează să...