Roșiorii de Vede: Laborator de imagistică din bani europeni pentru un spital care nu are loc pentru amenajarea lui și nici specialiști pentru a-l folosi

Data:

Informația pe scurt:

  • Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede este primul spital suport-COVID din județul Teleorman. A fost în centrul multor scandaluri legate de corupția din sistemul medical județean.
  • Fostul manager al spitalului, Lucian Alexe, a fost acuzat de procurori și trimis în judecată.
  • În noiembrie 2019, Primăria demara procedura de implementare a unui proiect din fonduri UE pentru dezvoltarea spitalului
  • Proiectul prin care spitalul urmează să fie dotat cu un laborator de imagistică modern pe bani europeni este pus, însă, în dificultate, de două mari piedici: unitatea spitalicească nu are unde să amplaseze echipamentele și nu are nici personal calificat care să-l poată utiliza.

Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede a fost în centrul multor controverse provocate de fostul manager Lucian Alexe, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de corupție. Cu toate acestea, el a fost menținut în funcție până la debutul pandemiei de coronavirus în județul Teleorman. Motivul demiterii, însă, a fost acela că Alexe a încercat să amâne pregătirile spitalului pentru a deveni suport pentru bolnavii de Covid-19, fapt ce a dus la infectarea a 14 cadre medicale în primele luni ale pandemiei.

În 2019 însă, când Alexe conducea spitalul, Primăria Roșiorii de Vede direcționa bani europeni în dotarea spitalului, deși unitatea medicală nu avea spațiu pentru montarea noilor echipamente și nu există momentan personal calificat pentru utilizarea respectivelor echipamente. Potrivit unor surse din instituție există riscul ca banii europeni să fie pierduți pentru că nu s-au asigurat din timp condițiile pentru implementarea proiectului.

Lucian Alexe, fostul manager al Spitalului Caritas din Roșiorii de Vede

Proiectul

Începând cu luna noiembrie a anului 2019, Primăria Roșiorii de Vede, în subordinea căreia se află spitalul “Caritas”, a demarat procedura de implementare a proiectului „Dotarea ambulatoriului de specialitate din municipiul Roșiorii de Vede” , proiect co-finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Operațiunea 8.1.A: Ambulatorii. Scopul proiectului este acela de creștere a calității infrastructurii de sănătate prin dotarea ambulatoriului din componența Spitalului Municipal Caritas cu echipamente performante, necesare pentru acordarea de asistență medicală în regim nespitalicesc.

Proiectul de finanțare a laboratorului de imagistică

Dotarea ambulatoriului de specialitate din municipiul Roșiorii de Vede cu echipamentele performante ar trebui să aibă ca rezultat îmbunătățirea calității activităților desfășurate, și anume: intervenții de primă necesitate în urgențele medico-chirurgicale, activități preventive, activități medicale curative, investigație și diagnostic, reabilitare medicală, activități conexe actului medical și alte activități de asistență medicală de specialitate autorizate de Ministerul Sănătății.

Astfel, prin proiect vor fi dotate cabinete precum cel de oncologie medicală, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, psihiatrie pediatrică, balneo-fizioterapie, medicina internă, cardiologie, ortopedie și traumatologie, ORL, neurologie, oftalmologie, reumatologie, ortodonție și ortopedie buco-facială.

Numărul beneficiarilor se ridică, potrivit proiectului, la 31.522 de persoane, reprezentând populația municipiului Roșiorii de Vede și din împrejurimile acestuia. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, darea în exploatare a obiectivului de investiții fiind programată pentru luna octombrie 2021.
Valoarea totală a proiectului este de 10.705.169,39 lei, din care contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 7.490.525,00 lei, iar contribuția din bugetul național este de 2.996.209,99 lei.

Problemele

Practic, s-au accesat fonduri europene însemnate pentru achiziția de aparatură medicală pe care nu are cine s-o folosească, de vreme ce spitalul nu are specialiști. Mai mult, unitatea spitalicească nu are nici măcar unde să amplaseze și să monteze echipamentele de imagistică pe care le va cumpăra din bani europeni.

Potrivit celor care cunosc situația spitalului, numai pregătirea unor spații pentru amplasarea aparatelor de imagistică ar costa spitalul 80.000 de euro. Bani care nu sunt prevăzuți în proiect și pe care spitalul nu îi are prevăzuți în buget.

Aparatura imagistică presupune existența unui spațiu care să corespundă unor anumite criterii foarte stricte, așa că amenajarea spațiului în care aceasta va fi depusă presupune un efort consistent. Potrivit cadrelor medicale, spitalul nu are în acest moment spații adecvate pentru funcționarea aparaturii imagistice, iar în lipsa unei amenajări rapide a spațiului, banii europeni ar putea să fie pierduți sau cheltuiți degeaba. Mai există cazul mamografului de la Spitalul Județean din Alexandria care a stat ani la rândul într-un cabinet, unde cadrele medicale doar îl mai ștergeau de praf din când în când, pentru că nu știau să-l folosească.

Aceeași situație este valabilă și pentru personalul de la Spitalul Municipal Caritas din Roșiorii de Vede. Spitalul nu are în acest moment cadre medicale specializate în utilizarea unui RMN, de exemplu.

Ca să poți da rezultate la RMN, îți trebuie o competență specială.  Se face un curs de câteva luni și se dă un examen. Examenul de competență RM se face cam odată pe an. Niciun medic radiolog de la Roșiori nu are competența RM”, a declarat o sursă din spitalul Caritas.

Lipsa de profesioniști este confirmată inclusiv de primarul orașului Roșiorii de Vede, Valerică Cîrciumaru, care speră însă că aparatura va atrage specialiștii.

Valerică Cîrciumaru, primar Roșiorii de Vede

Ca personal medical, el poate să fie sau poate să apară pe parcurs, pentru că e unul din elementele care atrage personalul medical. Adică sper să  vină medici din altă parte. La ora actuală sunt niște goluri în schema de personal și s-au tot scos la concurs posturi, n-au venit, dar cred eu că atunci când o să vadă că aici sunt dotări de nivel înalt, atunci un meseriaș își va dori să vină să lucreze cu aparatură performantă”, ne-a declarat primarul Valerică Cîrciumaru.

Actualul manager al Spitalului „Caritas”, Valentina Robu, spune că situația e departe de a fi rezolvată, dar crede că trebuie făcute toate eforturile pentru amenajarea laboratorului, de vreme ce el este foarte util. Dar admite și ea lipsa spațiului, dar și lipsa de medici nu doar de la Caritas, ci din întreg sistemul medical de stat.

„Sunt niște condiții speciale pentru amenajarea și montarea acestui tip de aparatură. Trebuie să ai un anumit spațiu, un anumit volum, podeaua trebuie să țină, nu poți să îl pui mai sus, trebuie să îl pui la parter, dar pentru un RMN eu, ca manager al spitalului, fac orice. Este pentru binele spitalului, pentru un act medical de o calitate superioară. Spațiul acum nu există, o să îl amenajez. Banii nu sunt în buget, dar cred că intră în proiectul primăriei. Cât despre personal, există un deficit la nivel național, și de medici de imagistică, și de medici de terapie intensivă. Dar există un deficit și de medici de imagistică la nivelul spitalului Caritas. Însă vom face tot ce omenește posibil să aducem medici aici. Să știți că spitalul Caritas are unul dintre cei mai buni radiologi și doamna doctor sigur va prelua competența în RMN. Dar mizez pe oameni din alte județe, care au terminat acum rezidențiatul și vă spun sincer, am discuții cu medici tineri care au terminat în Craiova și care vor să ne ajute. Mai ales că aceste interpretări se pot face și pe anumite contracte și o pot face de la domiciliu, nu trebuie să vină neapărat la spital, la Roșiori, pentru a face interpretarea imagistică”.

Ei au cumpărat tot s-a putut, dar nu s-au gândit, cine lucrează, cine le amenajează, cum fac aia sau alta”

Un alt fost manager al spitalului, cel care i-a precedat lui Alexe, și anume Adrian Miulescu, își amintește că a propus amenajarea unui spațiu pentru un laborator de imagistică, dar propunerea lui nu a fost acceptată la momentul respectiv.

Acum, el spune că simpla amplasare a echipamentelor medicale, precum RMN-ul sau mamograful, va costa unitatea spitalicească în jur de 80.000 de euro, bani care nu se regăsesc în proiectul menționat.

Când eram eu director am propus să amenajăm niște spații speciale chiar în scopul aducerii de aparatură la Caritas. Însă am rămas cu propunerea. Acum ei au cumpărat tot s-a putut, dar nu s-au gândit, cine lucrează, cine le amenajează. Deci un studiu privitor la felul în care echipamentele vor fi folosite n-au făcut. În opinia mea, amenajarea spațiului pentru montarea echipamentelor s-ar ridica, din punct de vedere al prețului, la 80.000 de euro. 30.000 de euro e numai branșamentul electric”, susține Adrian Miulescu.

Toate aceste cheltuieli suplimentare nu sunt prevăzute nici în proiect și nici în bugetul spitalului, care, prins acum în criza medicală, nu mai poate susține efortul financiar de a pune la punct condițiile necesare pentru implementarea proiectului pe bani europeni.

Primarul promite o soluție

Primăria Roșiorii de Vede nu găsește motive de îngrijorare în această situație. Valerică Cîrciumaru spune că “trebuie să se găsească o soluție”.

Proiectul se referă la dotarea ambulatoriului de specialitate cu aparatură de specialitate, care înseamnă achiziția de 115 repere și costă peste 11 milioane de lei. Proiectul este într-o fază de început, sunt înscriși foarte mulți ofertanți și cer clarificări, așa că aici mai durează. Că la comercializarea de aparatură medicală sunt mulți ofertanți. Strict ce mă întrebați, dacă au personal și spațiu, noi, când am purces la acest proiect, am plecat de la solicitările spitalului. Acum, în ce privește spațiul, am mai avut discuții, e vorba de aparatura imagistică, care necesită condiții speciale de montare și funcționare. Trebuie să se găsească o soluție”, a declarat Cîrciumaru.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Investigatoria în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...