Rusia a atacat centrala nucleară de la Zaporoje. Nu există pericol de radiații

Data:

Un incendiu puternic a izbucnit la centrala nuceală de la Zaporozhie, din Ucraina, după o confruntare armată între armată rusă și cea ucraineană.

Focuri s-au auzit la etajele trei, patru și cinci ale unei clădiri a complexului nuclear. Pompierii au reușit să pătrundă în complex, anunță serviciile de securitate ucrainene.

Secretarul american pentru energie Jennifer Granholm a scris pe Twitter că a activat echipa de răspuns în caz de incidente nucleare după ce a vorbit cu omologul său ucrainean, scrie BBC.

Oficialul american a precizat că, în timpului schimburilor de focuri, reactoarele au fost închise și ar fi în siguranță. Și Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat că elementele esențiale ale compolexului nuclear sunt în siguranță. 

„Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporozhie, lângă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze”, a precizat și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel pe Twitter la „acțiuni imediate”.

Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Vom continua să monitorizăm nivelul de radiații și să informăm periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: