Rusia ar putea pregăti un atac cu arme chimice, acuză Casa Albă

Data:

Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice în Ucraina, un act care ar avea un „preț sever”, a avertizat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit news.yahoo.com.

Sullivan a declarat pentru CBS News că retorica rusă susține din ce în ce mai mult că ucrainenii și americanii ar putea folosi arme chimice sau biologice „și acesta este un indicator că, de fapt, rușii se pregătesc să o facă și încearcă să dea vina în altă parte și nimeni nu ar trebui să creadă asta”.

Întrebat ce consecințe vor exista în cazul unui atac chimic, consilierul american a răspuns că nu va spune mai mult decât ceea ce a indicat vineri președintele Joe Biden: „Vor plăti un preț sever”. „Am comunicat asta direct rușilor”, a insistat Jake Sullivan.

Lovitură aproape de NATO

Avertizarea vine la câteva ore după ce un atac aerian rusesc asupra unei baze de antrenament militar din vestul Ucrainei a ucis cel puțin 35 de persoane și a rănit 134.

Asaltul a dus războiul aproape de granița cu Polonia, țară NATO. Anterior, un diplomat rus înalt a avertizat că Moscova consideră transporturile străine cu echipament militar către Ucraina „ținte legitime”.

Statele Unite și NATO au trimis în mod regulat instructori la poligon, cunoscut și sub numele de Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate, pentru a instrui personalul militar ucrainean.

Bazs a găzduit, de asemenea, exerciții internaționale NATO. Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea războiului, membrii Gărzii Naționale din Florida s-au antrenat acolo.

Baza a devenit un centru logistic crucial și un centru de formare de când a început invazia Rusiei, a informat The New York Times.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat pentru ABC News că personalul militar al SUA părăsis centrul de antrenament cu săptămâni înainte și nu a fost prezent în timpul atacului aerian. Nu a fost dezvăluit imediat dacă în centru se aflau totuși militari străini.

Guvernatorul regiunii Lviv, Maksym Kozytskyi, a declarat că forțele ruse au tras peste 30 de rachete de croazieră spre poligonul militar Iavoriv, ​​situat la aproximativ 40 de kilometri de de orașul Lviv.

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi Bulgaria

Nu doar Croaţia, ci şi Bulgaria şi România voiau...

Europarlamentar după eșecul Schengen: „Zero barat – plecați acasă!”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe îi face responsabili de eșecul intrării...