VIDEO Rusia, în pragul unui război civil. Revolta armată a lui Prigojin. Alertă la Moscova

Data:

spot_img

O escaladare dramatică a luptelor interne între liderii armatei ruse și mercenarii Wagner, în ultimele zile, la Moscova, scrie BBC.

UPDATE: Ministerul britanic al Apărării afirmă că unele unități Wagner „se deplasează spre nord prin regiunea Vorenej, aproape sigur cu scopul de a ajunge la Moscova”, relatează BBC.

Vorenej se află la jumătatea distanței dintre capitala Moscova și Rostov pe Don, orașul rusesc pe care grupul de mercenari Wagner susține că îl controlează în prezent. Ministerul britanic al Apărării afirmă că Wagner a ocupat „aproape sigur” locații cheie din Rostov pe Don.

Citește și: Unități Wagner se deplasează spre Moscova, afirmă Ministerul britanic al Apărării. „În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei va fi esențială”


UPDATE: „Oricine alege calea răului se distruge pe sine. Cine trimite coloane de trupe pentru a distruge viețile unei alte țări și nu le poate opri să fugă și să trădeze atunci când viața rezistă. Cine terorizează cu rachete, iar când sunt doborâte, se umilește pentru a primi drone Shahed.

Care disprețuiește oamenii și aruncă sute de mii în război, pentru a se baricada în cele din urmă în regiunea Moscovei de cei pe care el însuși i-a înarmat. Multă vreme, Rusia a folosit propaganda pentru a-și masca slăbiciunea și prostia guvernului său”, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citește și: Volodimir Zelenski: „Oricine alege calea răului se distruge pe sine”


UPDATE: Igor Strelkov, lider al milițiilor din Republica Populară Donețk, despre acțiunea lui Prigojin:

1) Revolta lui Wagner a început în mod clar prematur. Frontul nu este străpuns, ucrainenii nu sunt înfrânți. În acest mediu, revolta înseamnă o „înjunghiere pe la spate” și armata nu o va susține.

2) Revolta (care, în mod evident, fusese planificată dinainte) este cauzată de un fapt simplu: Prigojin va fi cu siguranță privat de cea mai mare parte a armatei sale în viitorul apropiat – nu va putea susține nici măcar o grupare de 30.000 de soldați pe cheltuiala sa, fără sprijinul statului (a se citi: fonduri și materiale de la Ministerul Apărării) mai mult de câteva luni (și asta este foarte puțin probabil);

3) În prezent, nu există nicio înregistrare video sau alte dovezi ale unor operațiuni active ale „Wagners”. Există rapoarte conform cărora forțele lor din taberele de antrenament din spate nu știau absolut nimic și nu erau pregătite să acționeze.

Cu o probabilitate ridicată – doar o parte din unitățile concentrate în apropierea Luhanskului sunt implicate în insurgență.


UPDATE:


În noaptea de vineri spre sâmbătă, securitatea în Rusia a fost înăsprită, internetul a fost restricționat, iar pe străzile Capitalei au fost observate camioane militare.

Sâmbătă dimineața devreme au apărut online videoclipuri neverificate, care ar arăta forțele Wagner intrând în orașul rus Rostov pe Don.

Un videoclip pare să arate bărbați înarmați în uniformă care înconjoară o clădire guvernamentală, în timp ce două tancuri își îndreaptă armele spre instituție.

Locuitorii orașului, aflat în apropierea graniței cu Ucraina, au fost sfătuiți să rămână calmi și să nu iasă din casă.

Anunțul vine după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut apel la o rebeliune împotriva armatei ruse – deși a negat că ar fi încercat o lovitură de stat militară.

De asemenea, Prigojin a acuzat armata că a lansat un atac mortal asupra forțelor sale din Ucraina, unde trupele Wagner luptă pentru Rusia.

Kremlinul a ordonat arestarea lui Prigozhin, iar acesta este anchetat pentru incitare la revoltă.

Ministerul rus al Apărării a negat un atac cu rachete asupra trupelor Wagner și i-a cerut lui Prigojin să înceteze „acțiunile ilegale”.

Citește și: VIDEO Va fi război civil în Rusia după căderea lui Putin? 5 întrebări în 10 minute

Ce vrea Prigojin și ce șanse are

Grupul de reflecție american Institute of War (ISW) consideră că Evgheni Prigojiin urmărește să forțeze o schimbare de conducere în cadrul Ministerului Apărării de la Kremlin, dar sugerează că este „puțin probabil să reușească”, deoarece Kremlinul pare să se opună acțiunii sale.

Cu toate acestea, orice încercare a lui Wagner de a prelua controlul asupra Rostov pe Don ar putea avea un impact asupra războiului din Ucraina, deoarece Rostov găzduiește comandamentul districtului militar rusesc de sud, care a fost esențial pentru eforturile de război ale Rusiei.

Armata a 58-a de arme combinate a districtului militar de sud este „în prezent angajată în mod decisiv în operațiuni defensive împotriva contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei și centrul de comandă pentru grupul comun de forțe rusești din Ucraina în ansamblu”, se arată în analiza ISW.

O provocare serioasă pentru Putin

Recrudescența luptelor interne din Rusia este urmărită îndeaproape în întreaga lume, inclusiv de fostul adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA și ofițer CIA, Mick Mulroy.

Acesta a declarat pentru BBC că șeful Wagner reprezintă acum o provocare serioasă pentru președintele Putin.

„Spune multe faptul că Rusia a trebuit să se bazeze pe mercenari pentru a încerca să salveze invazia sa dezastruoasă din punct de vedere strategic în Ucraina.

Spune și mai mult faptul că Prigojin recunoaște acum că a fost, de fapt, neprovocată și că poporul rus a fost mințit de la început”, a declarat Mick Mulroy.

Dacă forțele wagneriene pot amenința cu adevărat controlul lui Putin asupra țării, Rusia ar putea fi nevoită „să-și reorienteze forța militară spre autoconservare și să se îndepărteze de eforturile sale de a opri contraofensiva ucraineană”, îmi spune el.

„Chiar dacă această tentativă de lovitură de stat eșuează, ea subliniază cu emfază că cei mai apropiați de acest război știu că a fost o greșeală teribilă”.

Autostrada spre Moscova a fost închisă

Autostrada M4 a fost închisă, sâmbătă dimineață, la granița dintre regiunile Lipetsk și Voronej, anunță guvernatorul regiunii Lipetsk, citat de BBC. Anterior, el a declarat că un convoi militar rus se afla pe autostradă.

M4 face legătura între Moscova și regiunile sudice, inclusiv Rostov și principalul său oraș, Rostov pe Don, unde au fost văzuți bărbați înarmați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rezultate parțiale BEC, după numărarea a 70% din voturi: Marcel Ciolacu și Călin Georgescu, umăr la umăr

Rezultatele parțiale BEC în România, după centralizarea a 70%...

SONDAJ ÎN ZIUA VOTULUI Prezidențiale INSCOP

PRESSHUB prezintă primul SONDAJ ÎN ZIUA VOTULUI făcut de...

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 9.100.000 de români au votat în primul tur

Peste 9.100.000 de români au votat în primul tur...

Asasinatele comandate de Kremlin: SUA declasifică un document despre eliminarea opozanților politici | Aktual24

Asasinatele comandate de Kremlin. SUA au declasificat un document...