Rușii cumpără cetățenia turcă pentru a scăpa de sancțiuni. Preț: 400.000 de dolari

Data:

Cu o investiție de 400.000 de dolari, cetățenii ruși pot obține o nouă naționalitate și pot ocoli sancțiunile occidentale, deși Washingtonul nu este mulțumit de asta, scrie publicația Middle East Eye.

Schema de cumpărare a cetățeniei turce pentru investitori a fost alimentată de un val de ruși care au fugit din țara lor după invazia Ucrainei și caută modalități de a înființa noi afaceri și trăi vieți normale.

Calea Ankarei către cetățenie pentru investitori a fost foarte populară pentru cei din Orientul Mijlociu, de când a fost lansată în 2018. Dar războiul Rusiei în Ucraina a stimulat un nou val de oameni cu bani.

Sancțiunile internaționale care au înrăutățit situația economică a Rusiei și reprimarea din ce în ce mai mare a disidenței i-au împins pe ruși să caute oportunități în Turcia – o țară văzută anterior în mare parte doar ca destinație de vacanță.

Citește și: Salman Rushdie. Poveștile sunt întotdeauna nemuritoare

Minim 5 miliarde de dolari câștig pentru Turcia

Între 2018 și 2021, aproximativ 20.000 de cetățeni străini, în frunte cu iranieni, irakieni și afgani, au dobândit cetățenia turcă prin achiziționarea de proprietăți imobiliare sau prin investiții în active turcești în valoare de minimum 250.000 de dolari.

Ministerul de Interne al Turciei nu publică în mod regulat date despre investiții, dar calculele Middle East Eye sugerează că această schemă de acordare a cetățeniei posibil să fii adus Ankarăi un minim de 5 miliarde de dolari, cifra care ar putea crește la 10 miliarde de dolari sau mai mult.

Au existat unele critici interne la adresa schemei după lansare, deoarece „distribuie cetățenie ieftină”, așa că, la mijlocul lunii iunie, guvernul turc a introdus o nouă lege, mărind suma minimă de investiție la 400.000 de dolari.

Citește și: Canotaj: România, aur european la 8+1 feminin – Tricolorii au cucerit 8 medalii la Munchen

Rușii cumpără cele mai multe case

Muhammet Yasir Taflan, un avocat din Istanbul, specializat în imigrație prin investiții, a declarat pentru Middle East Eye că rușii sunt pe primul loc printre cei care au folosit schema în acest an.

„În prezent, aproape 60% din vânzările de case către străini sunt realizate către ruși”, a spus el. „Anul trecut a fost mai puțin de un procent.”

Taflan a explicat că decizia Ankarei de a crește prețul cetățeniei nu a descurajat investitorii.

„Există cetățenii mai ieftine, comparativ mai benefice pentru investiții sau oportunități de viză de aur în Europa, dar rușii nu se pot înscrie la acestea din cauza sancțiunilor. Practic nu pot călători în Europa, cu atât mai puțin să efectueze tranzacții monetare”, a menționat avocatul

„Și ceilalți cetățeni străini care apelau la această schemă cheltuiau deja aproape 400.000 de dolari chiar înainte de modificarea legii. Deci nu a oprit cererea.”

Articolul integral, aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Vot” cu pistolul la tâmplă în teritoriile ucrainene ocupate de ruși

Ocupanţii ruşi vorbesc despre o participare-record, observatorii ucraineni despre...

What changes in Italy and EU under Prime Minister Giorgia Meloni?

Giorgia Meloni is a politician who has taken radical...

Sibiu, primul judeţ care va avea o agenţie de atragere a investiţiilor după modelul celei de la Viena

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii...