Rușii, loviți în Crimeea – iar impactul psihologic este la fel de important ca și cel militar

Data:

spot_img

Multe necunoscute planează încă în jurul exploziilor de la baza militară Sakî din Crimeea. Ucraina nu și-a asumat în mod clar responsabilitatea, Rusia refuză la rândul ei să dea vina pe Kiev. Nu știm cu certitudine dacă exploziile care au lovit grav în capacitatea de luptă a aviației ruse au fost urmarea unor lovituri cu rachete lansate de pe teritoriul controlat de forțele ucrainene sau reprezintă opera unor grupuri de rezistență.

Cert este că, dincolo de pierderile provocate invadatorilor și de mesajul că Ucraina are capacitatea de a lovi mult în spatele pozițiilor ruse, impactul major și cu totul nou al exploziilor este cel asupra populației ruse.

Aflată într-o coadă de mașini lungă de peste 100 de kilometri, generată de exodul turiștilor ruși în urma exploziei, o doamnă plânge cu sughițuri pentru concediul pierdut.

Sigur, mai întâi de toate șochează lipsa de empatie.

Doamna își plânge vacanța făcută praf, fără a-i păsa câtuși de puțin că, la câteva sute de kilometri mai încolo, oamenii sunt nevoiți să-și părăsească locuințele și orașele distruse, atunci când nu-și pierd viețile în bombardamentele sau masacrele comise de armata rusă.

Citește și: Trăind laolaltă. Despre românii și maghiarii din România

În al doilea rând, imaginile arată că, pentru prima dată, rușii încep să simtă pe pielea lor realitățile războiului.

Și asta, în afara familiilor soldaților morți sau răniți pe front (exceptându-i aici pe cei care se bucură că în schimbul copilului mort au primit o mașină Lada nouă, cum arăta un film rusesc de propagandă).

Războiul e aici – și asta doare

Până acum, propaganda Kremlinului le prezenta concetățenilor o „operațiune specială” desfășurată undeva departe, cu lovituri „chirurgicale”, bine țintite, în vederea curățării Ucrainei de naziști.

Despre război nu putea fi vorba – chiar folosirea acestui cuvânt poate însemna, în Rusia, ani grei de închisoare.

Acum, rușii aflați în vacanță în însorita Crimee, alături de rezidenții fideli Moscovei (mulți, pensionari militari) s-au trezit brusc într-o nouă realitate. Există, totuși, un război.

Vorbim apoi despre Crimeea. Un teritoriu aproape sacru, așa cum îl prezintă propaganda Kremlinului. Dar un teritoriu puternic apărat, cel puțin în confirmitate cu discursul oficial.

Rușii veniți în concediu în frumoasa peninsulă de la Marea Neagră se considerau, desigur, în siguranță. Nu au fost. Exodul a început imediat, iar cetățenii ruși n-au ținut cont de apelurile oficiale pentru a rămâne, întrucât siguranța oamenilor și infrastructurilor ar fi garantate.

Să nu uităm că luna trecută, un mic dispozitiv exploziv livrat cu o dronă a explodat la sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din portul Sevastopol, rănind șase persoane, dar provocând puține pagube. Festivitățile de Ziua Marinei, programate pentru acea zi, au fost anulate.

Rusia a dat atunci vina pe forțele ucrainene pentru atac, dar oficialii ucraineni au negat, sporind incertitudinea.

Și nu este singura problemă de comunicare pentru autoritățile ruse.

De ce preferă rușii să-și invoce propria incompetență

De fapt, cea mai importantă problemă, în cazul atacului de la Sakî, este atribuirea loviturii din inima teritoriului controlat de Rusia.

Propaganda Kremlinului nu poate în niciun caz să recunoască un asemenea grad de eficiență din partea Ucrainei. În discursul oficial, doar Rusia este capabilă de asemenea lovituri chirurgicale, doar soldații ei sunt infailibili.

Citește și: Milionară din diaspora, fiica unui liberal, consilieră la ministerele Energiei și Digitalizării. Legătura cu Rareș Bogdan

Ca și în cazul scufundării navei-amiral Moskva, Kremlinul vorbește despre cauze interne – proasta manipulare a muniției, de exemplu. Preferă, așadar, să meargă pe incompetența propriei armate decât să arate forța inamicului.

De partea cealaltă, Ucraina ezită să revendice direct lovitura de la Sakî. La fel a procedat, într-o primă fază, și în cazul navei-amiral Moskva.

Iar aceasta este o nouă problemă pentru comunicatorii ruși.

Dacă Ucraina și-ar fi asumat de la bun început responsabilitatea, propaganda rusă ar fi reușit, probabil, să solidarizeze o bună parte a populației în jurul conducătorului și a armatei sale. Propagandiștii ar fi prezentat exploziile ca pe un act de agresiune directă din partea Ucrainei, care ar justifica, desigur, operațiunile militare ruse.

Kievul lasă lucrurile în ceață, iar incertitudinea este cea mai rea, mai ales pentru rușii s-au îmbulzit să părăsească teritoriul ocupat ilegal în 2014.

Și vestea proastă pentru ruși este că ucrainenii sunt pregătiți să mai dea astfel e lovituri, cu impact psihologic major în rândul populației ruse.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Punt ochit ,punct lovit . Doua sunt loviturile neasumate de catre armata ucraineana si care modifica dramatic atitudinea cetatenilor rusii sau a celor filorusi care se afla inca in Crimeea si Donbas . Un presupus atac asupra Centralei nucleare de la Zaporojie (deja loviturile se aproprie concomitent cu cererile lansate de catre Zelenski ce cuprind nevoia de plecare rapida a tuturor cetatenilor din Donbas) motiveaza aparitia unei migratii de substanta in ambele sensuri .Concomitent, spectrul loviturilor de mare precizie ce ocolesc toate rachetele ce ar trebui sa asigure protectia bazelor militare si a obiectivelor de forta ale armatei Rusiei si a civililor aflati in vacanta in Crimeea ,devine la rindul lui cauzatoar de migratie .Rusii fug mincind pamintul intelegind care este diferenta de tehnologie si constientizind ca armata lor nu poate dobori rachetele ucrainiene .In curind „ fuga e rusionasa dar sanatoasa ”se va extinde si in rindul militarilor rusi ce descopera cum nici macar S 500 nu ii mai poate apara .Cine nu a luat in seama cuvintele de inceput ale lui J.R.Biden crezind ca rusii au devenit imbatabili tehnologic la nivel militar acum realizeaza adevarul . Biden devine astfel fara a fi ales Presedintele intregii lumi democratice .Ucraina loveste proiportional tot ce doreste .Am vazut cum si chinezii si-au luat rapid „talpasita” de pe linga Taiwan si am vazut cum au inteles si ei cit de in urma sunt fata de tehnologiile SUA si cele ale Occidentului .„Fioroasa armata a Rusiei ”nu exista iar acum deja vedem ca si China sta cuminte in banca ei .Himarsurile si noile rachete cu declansare automata ce se activeza in cazul oricarei accesari a sistemelor de depistare de tip radar ale rusilor sau chinezilor fac ca loviturile programate de rusii sa devina rapid o tinta deja lovita . Cind vezi ca oricare incercare de a sti ce se intimpla nu iti este permisa atunci iti iei „boarfele la spinare” si te duci sa iti „rumegi ”in liniste esecul .Cine a pariat pe Trump ne pare a fi o greseala ce implica mari costuri pentru cei in cauza .Procurorul general si FBI nu puteau trece la actiune fara a avea spatele, cunosterii situatiei, acoperit. Dezvaluirile vor veni in cascada .Zelenski devine salvatorul Europei si omul ce a creeat si recreeat natiunea Ucraineana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...