Fostul director Oracle a scăpat de dosarul penal, deși recunoscuse fapta. S-a prescris infracțiunea de luare de mită

Data:

spot_img

La sfârșitul lunii decembrie 2022, Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției semnat, în fața procurorilor DNA, de Sorin Mihai Mîndruțescu, fost șef în multinaționala din domeniul IT Oracle România. Motivul: posibilitatea condamnării pentru mai multe fapte de luare de mită de care acesta era acuzat s-a prescris în noiembrie 2021.

Mîndruțescu recunoscuse că a primit șpăgi de aproape 570.000 de euro de la șefii altor firme private pentru a le face reduceri de preț la licențe IT pe care mituitorii intenționau, apoi, să le vândă unor instituții publice. Dosarul a reprezentat o premieră prin faptul că au fost incriminate șpăgi date/luate între firme privat. În marea majoritate a cazurilor, circuitul mitelor anchetate de procurori are ca destinatari reprezentanți/angajați ai Statului sau ai administrației publice locale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției semnat la mijlocul anului trecut, Mîndruțescu (53 de ani) admitea faptul că a luat mită în formă continuată (7 acte materiale). Astfel, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013, în calitate de Director General Oracle România, el a pretins și, ulterior, a primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de societatea pe care o reprezenta – în special, licențe IT.

Citește și: Încă un eșec al Inspecției judiciare la „vânătoarea” de procurori incomozi

Reprezentanții firmelor care dădeau mita se înscriau și participau, apoi, la anumite licitații publice de achiziție licențe IT organizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian.

De precizat că, în august 2019, la momentul la care DNA a anunțat punerea sub acuzare a lui Mîndruțescu, anchetatorii susțineau că mita primită de aceasta se ridica la 869.413 euro, cu exact 300.000 de euro mai mult decât cea admisă de Mîndruțescu doi ani mai târziu, atunci când a recunoscut săvârșirea infracțiunii și a fost de acord să fie condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, și să  presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din circumscripția în care locuieşte.

În acord se mai menționa confiscarea specială de la inculpat a sumei totale de 569.413 euro, în echivalent lei, sumă care a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită. Materialul integral poate fi citit în G4 Media.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 9.100.000 de români au votat în primul tur

Peste 9.100.000 de români au votat în primul tur...

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul de validare de 30%

Referendumul inițiat de Nicușor Dan în Capitală a atins...