Salariu fix de până la 36.480 de euro pe lună, pentru directorii companiilor listate la Bursă

Data:

Directorii executivi ai companiilor listate la Bursă au, preponderent, un salariu fix ce variază între 72.417 lei (aproximativ 14.480 euro) și 2,19 milioane de lei pe an (aproximativ 437.750 euro).

Asta ar însemna între 1.200 euro şi 36.480 de euro pe lună, conform unei analize a KPMG România.

Documentul, intitulat „Studiu privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi şi a membrilor Consiliilor de Administraţie din cadrul companiilor listate”, arată, totodată, că directorii financiari încasează între 162.043 lei (aproximativ 32.410 de euro) şi 1,37 milioane lei (aproximativ 274.060 euro) pe an, undeva între 2.700 şi 22.840 de euro pe lună – o retribuţie anuală între 40% şi 100% din salariul unui director executiv.

În ceea ce priveşte directorii non-executivi sau financiari, jumătate încasează un salariu mai mare decât cel al unui director financiar, iar jumătate mai mic. De asemenea, analiza arată că doar jumătate dintre companiile listate la Bursă acordă o formă de compensaţie variabilă, aceasta nedepăşind o treime din totalul remuneraţiei anuale, în general.

„Anul 2022 a marcat o premieră în istoria companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti: remuneraţiile primite de conducătorii companiilor listate au devenit publice, conform unei Legi ce transpunea o Directivă europeană intrată în vigoare în august 2021. Diverse obligaţii de raportare pe acest subiect erau în vigoare pentru anumite companii şi înainte de această modificare legislativă (cum ar fi cele din sectorul financiar), însă informaţiile erau prezentate într-o formă agregată, nu pentru fiecare beneficiar în parte. Analiza KPMG relevă pentru prima dată mixul de remunerare practicat de companii, tipurile de recompense variabile acordate, inclusiv tipurile de stimulente pe termen lung sau raportul comparativ al retribuţiilor directorilor”, a declarat Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală, Head of People Services, KPMG în România.

Companiile BET ocupă prima jumătate a clasamentului

Potrivit informaţiilor publice analizate, companiile care fac parte din BET (cele mai tranzacţionate companii de pe Bursă) ocupă prima jumătate a clasamentului iar totalul remuneraţiei fixe primite de un director executiv (CEO) din aceste companii reprezintă o treime (33%) din totalul remuneraţiei tuturor celorlalte companii, titreaz MONITORUL DE CLUJ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om respectat, acum sunt omul negru”  |Digi24

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...