Salman Rushdie, în stare gravă, după ce a fost înjunghiat pe scenă, în statul New York

Data:

Scriitorul Salman Rushdie, împotriva căruia exista o condamnare la moarte, pronunțată în urmă cu trei decenii de ayatollahul Khomeini, a fost atacat la un eveniment din statul New York-ului, în timp ce se afla pe scenă. Poliția l-a arestat pe atacator.

Salman Rushdie a fost pus de către medici pe un ventilator, după ce a fost înjunghiat de 15 ori, inclusiv în gât și abdomen, vineri dimineață.

Împotriva scriitorului britanic de origine indiană, a fost emisă în 1989 o fatwa, prin care este condomnat la moarte de către liderului spiritual al Iranului, după ce a publica Versetele Satanice.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost dus la o operație, iar Andrew Wylie, purtătorul de cuvânt al său, a declarat că autorul a fost pus pe un ventilator și a suferit răni semnificative: „Veștile nu sunt bune. Salman va pierde probabil un ochi; nervii din braț i-au fost tăiați; iar ficatul i-a fost înjunghiat și rănit”, a menționat acesta, citat de The Guardian.

Citește și: De ce nu vorbesc maghiarii limba română și ce soluții sunt

Atacatorul, arestat

Un reporter de la Associated Press a fost martor la momentul în care n bărbat s-a suit pe scena de la Instituția Chautauqua și a început să-l înjunghie pe Rushdie, care urma să aibă o discuție cu sute de oameni veniți să asiste, despre libertatea artistică.

Participanții uluiți l-au ajutat să-l smulgă pe bărbat de pe scriitor, care căzuse la podea. Un polițist al statului New York, care asigura securitatea la eveniment, l-a arestat pe atacator.

„Un bărbat a sărit pe scenă de nu știu de unde și a început să-l lovească în piept, lovituri repetate cu pumnul în piept și în gât”, a declarat Bradley Fisher, care era în public. „Oamenii țipau și strigau și gâfâiau”, notează The Guardian.

Un medic din audiență a ajutat ca scriitorul să fie îngrijit, în timp ce soseau serviciile de urgență, a spus poliția.

Fotografiile făcute de un reporter de la Associated Press îl arată pe Rushdie stând întins pe spate,. Picioarele autorului erau ridicate deasupra pieptului, probabil pentru a menține sângele să curgă către inimă.

Deocamdată nu e clar care au fost motivele care l-au determinat pe Hadi Matar să-l atace pe scriitor.

Rushie, vânat de fanaticii religioși de 30 de ani

Sir Ahmed Salman Rushdie s-a născut în 1947 , în India. Este cunoscut mai ales pentru Versetele satanice, carte publicată în 1988 și care a fost considerată blasfemiatoare la adresa religiei islamice și care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini.

Imediat după publicarea romanului, lumea islamică a fost străbătută de un fior. India a interzis cartea pe 5 octombrie. Africa de Sud a făcut același gest pe 24 noiembrie iar Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia și Qatar au urmat doar la câteva săptămâni exemplul indian, potrivit Wikipedia.

Cartea a fost arsă într-o piață din Bradford, Anglia, pe 14 ianuarie, 1989, în timpul unei acțiuni de protest a musulmanilor englezi. Pe 12 februarie, cinci manifestanți au fost uciși de poliție în timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.

Pe 14 februarie 1989, o fatwa promițând execuția sa a fost citită la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iranului, care a caracterizat cartea drept „o blasfemie la adresa Islamului“.

Deși a scris o carte în 1990 ca să-și exprime respectul pentru Islam, Iranul nu și-a retras fatwa, ba chiar în 1999 a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2,8 milioane de dolari, valabilă și în prezent.

Până vineri, serviciile de securitate reușiseră să-l protejeze pe scriitor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...