Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.
Proiectul a fost inițiat de deputatul PNL Daniel Fenechiu și este semnat de senatori și de deputați ai PNL și USR.
Inițiativa legislativă propune o durată a timpului de lucru de 10 ore pe zi, dar cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
„Proiectul preia o propunere a unui senator liberal pe care a iniţiat-o în legislatura 2012 – 2016 şi care a fost comentată critic dar şi apreciativ de o mare parte din media românească.
Premisa propunerii a fost un reportaj al unei televiziunii de ştiri româneşti preluat de toată mass-media românească, «un studiu citat de CNN Money spune că tot mai multe companii americane ie oferă angajaţilor posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10, 11 ore pe zi. Specialiştii în resurse umane spun că soluţia poate creşte productivitatea angajaţilor, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program.»
Aşa cum am afirmat în varianta iniţială a propunerii legislative, chiar dacă se poate aplica în practică un normativ privind timpul de lucru între angajator şi angajat, consider că este necesar introducerea acestui aspect şi în Codul Muncii pentru o legitimare şi o susţinere a productivităţii muncii, precum şi din următoarele considerente:
– tinerii absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanele între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile o să le fie mai uşor să se integreze la acest program;
– persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.
Conform specialiştilor în resurse umane, perioada de adaptare ia un astfel de program depinde de la om la om, dar în medie un astfel de obicei se formează cam în trei luni”, arătă inițiatorul în expunerea de motive.
Perioadă de acomodare pentru angajați
Deputatul Daniel Fenechiu afirmă că, pentru susţinerea acestei propuneri, a avut în vedere şi efectele pe care modificarea programului le-ar putea avea asupra economiei.
„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari.
Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulţi angajaţi înseamnă un consum mai mare în economie.
După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere.
În acelaşii timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, susține parlamentarul.