Șase ani de la semnarea Acordului de la Paris: limitarea încălzirii globale pentru evitarea consecințelor catastrofale ale schimbărilor climatice

Data:

spot_img

Au trecut șase ani de la primul acord universal, obligatoriu din punct de vedere juridic, privind schimbările climatice, adoptat la Conferința de la Paris.

Acordul de la Paris are ca scop limitarea încălzirii globale la mult sub 2°C și continuarea eforturilor de limitare a acesteia la 1,5°C pentru a evita consecințele catastrofale ale schimbărilor climatice.

Pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris, țările trebuie să își stabilească obiectivele pentru eforturile lor climatice la fiecare cinci ani, crescând nivelul acțiunilor lor în timp. Aceste obiective sunt cunoscute sub numele de contribuții determinate la nivel național (CDN).

„Astăzi se împlinesc 6 ani de când Acordul de la Paris a fost semnat de UE și statele sale membre, printre cele aproape 190 ţări.

Acest document este primul acord universal, obligatoriu din punct de vedere juridic, privind schimbările climatice, adoptat la Conferința de la Paris privind schimbările climatice (COP21) în decembrie 2015.

UE a ratificat Acordul un an mai târziu, în 2016″, precizează Biroul Parlamentului European în România.

Aflați mai multe detalii despre acest acord aici: http://epfacebook.eu/TratatParis

Obiectivele climatice ale UE


UE a fost prima economie importantă care și-a prezentat obiectivul de reducere a emisiilor în baza acordului de la Paris, promițând să reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, potrivit europarl.europa.eu.

Conform unui raport al IPCC asupra încălzirii globale din august 2021, fără reduceri imediate și la scară largă a emisiilor de gaze cu efect de seră, limitarea încălzirii la doar 1,5°C sau chiar 2°C va fi imposibil de atins.

Pe 28 noiembrie 2019, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită ca UE să ajungă la neutralitatea climatică până în 2050 ca obiectiv al UE pe termen lung în temeiul acordului de la Paris și care fixează obiectivul reducerii emisiilor la 55% până în 2030.
.

Citește și: Tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de Covid-19 (presshub.ro)

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related