Scandalul documentelor distruse: „Doi şi-un sfert” respinge acuzaţiile arhiviştilor ieseni

Data:

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), serviciul secret al Ministerului de Afaceri Interne, denumit şi „Doi şi-un sfert”, a reacţionat public după acuzaţiile arhiviştilor, publicate de către „Ziarul de Iaşi”, care susţin că există un efort concertat de distrugere a ultimilor 30 de ani de istorie a ţării de către serviciile de securitate.

Tonul a fost dat de Cătălin Botoşineanu, fost director al Arhivelor Naţionale din Iaşi, arhivist acum al instituţiei, care a acuzat presiuni din partea DGPI şi SRI către instituţii ale statului de a distruge documentele clasificate, cât şi către arhivele judeţene – de a nu mai pune la dispoziţie pentru cercetare documente clasificate din fondurile arhivistice existente. 

Cătălin Botoşineanu a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că instituţiile s-au prevalat de o serie de modificări legislative din 2002 şi orice fel de documente care conţineau hârtii cu ştampila „Secret”, unele chiar dinainte de 1989, au fost distruse pentru că erau confidenţiale. Arhivistul mai explică faptul că, în momentul de faţă, pot fi citite documentele clasificate despre Al Doilea Război Mondial şi pot fi înţelese altfel funcţionarea şi deciziile statului român, dar despre Revoluţie şi Mineriadă, nu.

DGPI: „Respingem ferm acuzaţiile aduse la adresa unităţii”

Acuzaţi de presiuni asupra sistemului, cei de la DGPI au explicat că, din punctul lor de vedere, acuzaţiile sunt complet nefondate. Reprezentanţii DGPI au punctat că rolul lor este ca, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, să asigure o coordonare şi un control al activităţilor pentru a proteja informaţiile clasificate naţionale, ale NATO şi UE. Sub acest auspiciu s-a desfăşurat întreaga activitatea, susţine DGPI, nu pentru a pune vreun fel de presiune sau pentru a instiga la distrugerea de documente clasificate. „În realizarea atribuţiilor conferite de lege, DGPI se asigură de implementarea la nivelul MAI a normelor de aplicare a standardelor de protecţie a informaţiilor clasificate, precum şi de respectarea acestora de către personalul MAI. Precizăm faptul că afirmaţiile apărute în spaţiul public cu privire la distrugerea fondului arhivistic, ca fiind o cerinţă a DGPI, nu sunt susţinute de niciun fel de argumente concrete şi, mai mult decât atât, cadrul legal în vigoare nu prevede în sarcina DGPI atribuţii în a impune altor instituţii/structuri ale MAI distrugerea de documente. DGPI respinge ferm acuzaţiile aduse la adresa unităţii”, au transmis aceştia într-un răspuns oficial, titrează ZIARUL DE IAȘI.

Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related