Scandalul secțiilor de poliție clandestine înființate de China. Protocol semnat de poliția locală din Dobroești-Ilfov

Data:

Într-un raport al ONG-ul Safeguard Defenders se menționează România ca gazdă a unei secții de poliție clandestine înființate de China. Prin intermediul acestora, sunt hărțuiți opozanții Parctidului comunist chinez. În timp ce Ministerul de Interne susține că nu a încheiat niciun fel de protocol cu reprezentanții chinezi, în raport, apare menționat un memorandum între Poliția Locală Dobroești și Poliția orașului Nantong.

Potrivit captura.ro, înțelegerea a fost parafată în martie 2016, în localitatea Dobroești, Ilfov, unde functionează complexul comercial China Town. Semnatarii sunt poliția Dobroești și departamentul de poliție din Nantong, un oraș din estul Chinei cu peste șapte milioane de locuitori.

Conform sursei citate, documentul oferă cadru de coordonare operativă între părți, cum ar fi schimbul de informații judiciare.

Alte domenii de interes ar fi simplificarea condițiilor de repatriere a chinezilor care intră în conflict cu legea la noi, sprijin logistic pentru supraveghere video și intervenție în cazuri de crimă organizată și traininguri de instruire a agenților.

La Dobroești muncește grosul comunității chinezești din România, iar China Town s-a ridicat acolo în jurul complexului comercial Dragonul Roșu.

Cine a făcut parte din delegație

Potrivit sursei citate, documentul a fost parafat în sediul poliției Dobroești și este bazat pe expertiza omologilor chinezi. Șeful poliției din Nantong, Chen Bing, prezent la fața locului și semnatar al documentului, a susținut că are în subordine 9000 de agenți și 20.000 de colaboratori.

Delegația chineză din 2016 a fost condusă de Cao Bin (Secretar Politic al Comitetului Municipal Nantong). L-au însoțit Wang Giaoyong (directorul Centrului de Informatii și Probleme Sociale), Shen Junfeng (prefect al localitații Rutong), Wang Meng (șeful Serviciului de Relatii Internationale al provinciei Nantong).

Primaria Dobroesti susține că a încercat în 2016 să echipeze poliția locală (aflată in subordinea primariei) cu diverse dotări (mijloace de transport, camere video etc) care lipseau la momentul respectiv.

Dar aranjamentul nu s-a concretizat și n-a mai fost prelungit. „Nu au existat altfel de interacțiuni între poliția locală și poliția orașului Nantong, neexistand atributii similare”, adaugă primăria.

Acuzații de poliție politică

Raportul dezvăluie că aproximativ 230.000 de chinezi, pretinși fugari și răspândiți prin lume, au fost constrânși să se întoarcă acasă în perioada aprilie 2021 – iulie 2022. Printre metodele de „persuasiune” identificate se numără acțiuni represive specifice Securității comuniste, cum ar fi șantajarea celor din exil cu persecutarea rudelor rămase în țara-mamă, arestări abuzive ale părinților, eliminarea copiilor din sistemul de învățământ etc.

Ministerul de Interne ne-a transmis că „la nivelul MAI nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități.

Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională.

Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfășoară constant, conform competențelor, activități pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfășurate activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”, se arată în răspunsul MAI.

Ministerul de Externe nu a răspuns până la momentul publicării articolului dacă știe de existența unor protocoale de colaborare cu poliția din China.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia distruge mediul din Ucraina. Și vecinii sunt afectați. Reacțiile chimice pe care nu le vedem

Rusia distruge mediul din Ucraina, deliberat, prin invazia militară,...

Creștere alarmantă a numărului de elevi ieșeni care consumă droguri

Creștere alarmantă a numărului de elevi ieșeni care consumă...

Guvernul reînființează Antifrauda județeană, ca pe vremea Gărzii Financiare

Guvernul reînființează Antifrauda județeană, ca pe vremea Gărzii Financiare....