Scopul guvernului în criză: nu lăsăm pe nimeni să cadă. În Belgia

Data:

spot_img

Fondurile pentru partidele politice vor fi înghețate timp de un an, iar miniştrii belgieni vor renunţa la 8% din salarii, pentru a proteja populaţia.

Pe 11 octombrie 2022, pe la ora prânzului, Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, anunţa pe Twitter: „Acord cu privire la bugetul multianual 2023-2024 cu, printre altele, sprijin pe plan energetic pentru familiile noastre, pentru independenţi şi întreprinderi. Nu lăsăm pe nimeni să cadă”

„Prima sarcină a Guvernului este să protejeze oamenii”, a declarat apoi premierul Alexander De Croo (liberal, Open VLD) în Parlament, după 24 de ore de negocieri cu privire le bugetul de stat pentru anii 2023 şi 2024.

Deşi partidele de opoziţie nu sunt de acord, Guvernul Belgiei a reuşit, după multe negocieri, să ajungă la o înţelegere cu privire la bugetul de stat pe următorii 2 ani.

Cum protejează statul belgian populaţia?

Cele mai importante decizii legate de bugetul de stat sunt:

Pe plan energetic: familiile sunt sprijinite cu 196 de euro pe lună, până în luna martie, pentru a putea plăti facturile scumpe la electricitate şi gaz. De asemenea, există şi o primă pentru păcură de 300 de euro. Pentru întreprinderi, vor fi reduse accizele la gaz și electricitate până la sfârșitul lunii martie 2023.

În ceea ce privește veniturile, profiturile excedentare ale producătorilor de energie sunt reduse. Acest impozit pe profiturile excedentare va fi retroactiv.

Impozitul pe energie va fi în cele din urmă reformat într-un sistem de accize. Și tariful social la energie electrică va fi, de asemenea, reformat, pentru a servi și mai corect grupul țintă și pentru a elimina abuzurile. Tariful social, la care au dreptul acum 1 milion de familii, va fi extins.

Pentru a proteja întreprinderile de o lovitură prea mare, ca urmare a creșterii indicelui din ianuarie, contribuția angajatorului pentru salariile indexate va fi redusă cu 7% în primele două trimestre ale anului viitor.

Citește și: PSD și PNL nu mai sunt sigure că intrăm în Schengen. Și au găsit vinovații: USR și 3 jurnaliști

Pentru ultimele două trimestre din 2023, există o amânare până în 2025. Pentru a contrabalansa, se va reduce creditul de timp pentru îngrijirea unui copil (așa-numitul „credit de timp cu motiv”, care, din motive de claritate, este diferit de concediul parental).

De acum înainte, acest lucru va trebui să înceapă înainte ca un copil să împlinească 5 ani (în prezent, vârsta este de 8 ani). Guvernul spune că va intensifica eforturile de reintegrare a șomerilor și a bolnavilor de lungă durată pe piața muncii.

În acest scop, vor exista concesii financiare pentru companiile care se angajează în acest sens, iar serviciile private de consiliere vor fi mai puternic implicate.

Pentru produsele pentru fumat, accizele vor fi majorate în continuare. Din 2024, același lucru se va întâmpla și în cazul țigărilor electronice. Aceasta ar implica creșterea TVA la produsele nesănătoase și reducerea TVA la produsele sănătoase (cum ar fi fructele și legumele).

Creșterea promisă a salariilor funcționarilor publici se va limita la tichete de masă, ca şi pensille funcţionarilor de stat. În mod similar, creșterea salarială promisă pentru poliție se va face în tranşe.

Fondurile pentru partidele politice vor fi înghețate timp de un an. Salariile miniștrilor vor fi reduse cu 8 procente. Senatul va fi și mai mult degrevat.

Citește și: PODCAST | Medic de familie: Îmi vine să râd când îmi amintesc ce aberații s-au spus despre vaccinul anti COVID-19

Atât Justiția, cât și Poliția vor trebui, de asemenea, reformate.

Taxele bancare nu vor mai fi deductibile. De asemenea, este prevăzută o taxă pe companiile de asigurări, iar ducerea dobânzii noționale va fi limitată la întreprinderile mici şi mijlocii. 

Se anunţă în acelaşi timp şi o reformă a sistemului de impozite.

Discursul premierului De Croo a început și s-a încheiat cu evocarea războiului ce bântuie Europa: „Războiul din Ucraina arată falimentul închiderii, al naționalismului închis, construit pe puritate și excludere, care dezbină în loc să unească, care îndepărtează oamenii și îi ucide doar din cauza a ceea ce sunt și a limbii pe care o vorbesc.

Aceasta arată falimentul statului-națiune absolut care, ca alfa și omega, ar trebui să aducă toată salvarea.

Un singur popor, un singur imperiu, un singur lider: unde am mai auzit asta? (…) Nebunia lui Putin îi obligă pe toți democrații liberi să facă o alegere clară. Alegerea între barbarie sau civilizație, între a avea dreptate sau a coopera, între a ne dezamăgi sau a ne proteja reciproc, între a ne închide sau a fi deschiși. Acest guvern face o alegere: țara noastră îmbrățișează deschiderea.”

(sursa: VRT Nws – Radioteleviziunea Flamandă)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Nicoleta Beraru
Nicoleta Beraru
Nicoleta Beraru (n.1972) este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Din 2003 trăieşte în Belgia, unde lucrează ca profesoară şi traducătoare. În timpul liber scrie proză. A debutat editorial în 2018. A scris un volum de proză scurtă şi două romane. Romanul „Luluţa şi Petrişor sau povestea cuiburilor părăsite”, în care vorbeşte despre copiii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă, în străinătate, a fost nominalizat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry, Franţa.
3 COMENTARII
  1. […] Impozitul pe energie va fi în cele din urmă reformat într-un sistem de accize. Și tariful social la energie electrică va fi, de asemenea, reformat, pentru a servi și mai corect grupul țintă și pentru a elimina abuzurile. Tariful social, la care au dreptul acum 1 milion de familii, va fi extins, scrie PressHub […]

  2. […] Impozitul pe energie va fi în cele din urmă reformat într-un sistem de accize. Și tariful social la energie electrică va fi, de asemenea, reformat, pentru a servi și mai corect grupul țintă și pentru a elimina abuzurile. Tariful social, la care au dreptul acum 1 milion de familii, va fi extins, scrie PressHub […]

  3. […] Impozitul pe energie va fi în cele din urmă reformat într-un sistem de accize. Și tariful social la energie electrică va fi, de asemenea, reformat, pentru a servi și mai corect grupul țintă și pentru a elimina abuzurile. Tariful social, la care au dreptul acum 1 milion de familii, va fi extins, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...