PSD și PNL nu mai sunt sigure că intrăm în Schengen. Și au găsit vinovații: USR și 3 jurnaliști

Data:

PSD și PNL au început luna octombrie cu un mesaj victorios cu privire la acceptarea României în spațiul Schengen. Contextul internațional este favorabil acestui demers al țării noastre, iar mai mulți lideri politici europeni și guverne ale unor țări care până de curând se arătau reticente au transmis semnale pozitive.

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană recomandă acceptarea României în spațiul de liberă circulație, iar Germania și-a anunțat susținerea pentru aderarea României la Schengen.

Franța a depus toate eforturile posibile, în cadrul președinției Uniunii Europene, pentru ca România să intre în spațiul Schengen, a afirmat și ambasadoarea acestei țări la București.

În principiu, având în vedere și contextul războiului din Ucraina, nu ar trebui să fie probleme. O decizie definitivă în acest sens ar putea fi luată de miniștrii de Justiție și Afaceri Interne și de liderii statelor membre în decembrie.

Entuziasmul coaliției de guvernare s-a diminuat, însă, după vizita la București a premierului Olandei, Mark Rutte, principalul și, de mai mulți ani, cel mai vehement oponent al intrării României în Schengen. La finalul întâlnirilor cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, Mark Rutte a făcut o declarație mai degrabă ambiguă.

„Țările de Jos nu sunt în principiu împotriva aderării. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite.

Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte.

Citește și: Vasile Dîncu, după ce a supărat SUA, Ucraina și pe Iohannis: E o montură useristă

Mai multe minți, exact aceleași idei

Aflată în fața unui potențial eșec politic de proporții, coaliția de guvernare și-a schimbat discursul oficial: de la mesaje victorioase, la unele mai moderate.

„Suntem optimiști în privința aderării, dar rămânem prudenți în evaluări și așteptări” este varianta oficială prin care românii sunt pregătiți pentru un nou refuz în decembrie, care poate fi decontat electoral de PSD și PNL.

Neoficial, însă, a început identificarea unor vinovați de serviciu, pe care să fie plasată responsabilitatea pentru un eventual eșec: USR și câțiva jurnaliști.

Startul l-a dat România TV, care a publicat pe site-ul televiziunii un articol cu titlul: „Inamicii României din presa! Cine sunt oamenii toxici din media care fac tot posibilul că Romania să rămână o tara UE de mana a doua! Cum au încercat să dinamiteze obiectivul de tara nr 1 – Aderarea la spațiul Schengen!

Potrivit articolului, România ar rata obiectul Schengen nu pentru că parlamentarii coaliției de guvernare au început un nou asalt asupra justiției, pentru că legea avertizorului de integritate a fost făcută praf, pentru că prin granițe se face contrabandă cu complicitatea autorităților, ci pentru că trei jurnaliști de la București au scris trei editoriale.

„Țoață lumea înțelege importanta aderării României la Schengen, așa că nu vom enumera aici avatajele pe care le implică acceptarea tarii noastre în grupul țărilor europene fară granițe.

Totuși ceea ce vom enumera sunt numele inamicilor României din presa digitală, care urlă de mama focului că Schengen este o nenorocire ce se vă năpusti asupra țării noastre: Ioana Ene Dogioiu, Dan Tăpălagă, Magda Grădinaru și Mogulul USR Andrei Siminel, patronul ziare.com”, susține România TV pe 11 octombrie.

Pe 13 octombrie, absolut întâmplător, mai multe site-ul scriu separat fiecare câte un articol care are același mesaj comun:

  • „USR a început Operațiunea de sabotaj a intrării României în Schengen”, afirmă Știri pe surse.
  • „USR, singurul partid care vrea să saboteze intrarea României în spațiul Schengen”, notează și Evenimentul zilei.
  • „Intrarea României în Schengen. Se face „instrucție” în USR: Ce ar trebui să spună membrii partidului la tv”, dă „pe surse” și DCNews.
  • „Echipa românească de zgomote olandeză-franceză și mizele financiare CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN”, este opinia publicată de Flux24.

Materiale similare au apărut și pe 14 octombrie.

„ANALIZĂ USR continuă propaganda anti-România pe plan extern. Acuzațiile false riscă să pună în pericol intrarea în Schengen”, a publicat vineri PS News.

Citește și: Expertul în securitate Iulia Joja: „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA”

Purtătorul de cuvânt al PNL, mesaj identic cu articolele de mai sus

Nici unul dintre articole nu sunt marcate ca fiind plătite. În schimb, DC News menționează o postare a lui Silviu Mănăstire, fost moderator TV, devenit între timp secretar general adjunct la PNL.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PNL a acuzat USR de sabotarea procesului de aderare al României la Spațiul Schengen, după ce în spațiul public a apărut un punctaj al USR în care subliniază că ministrul de Interne e „un corupt”, fără dovezi concrete.

„Nu îi interesează absolut deloc interesul public al României de a intra în spaţiul Schengen, ci să crească electoral. Cu bună ştiinţă acest partid în momentul de faţă sabotează procesul de aderare a României la Schengen minţind şi dezinformând.

Ei până acum s-au făcut de râs în toate demersurile pe care le-au avut, demersuri politice ieftine de altfel, cu minciuni, care au fost demontate pe rând, au căzut ca piesele de domino.

Citește și: Câte gafe trebuie să mai facă Dîncu pentru a fi remaniat?

Dar cel mai important lucru în momentul de faţă este acest comportament nociv şi acest comportament iraţional care, să ştiţi, nu diferă foarte mult de extremismul manifestat şi la noi în ţară şi în alte state europene. Acum este lesne de înţeles de ce s-a activat tocmai acum domnul Drulă, pentru că în condiţiile în care acţiunea sa politică ar avea succes şi România nu va intra în Schengen, va avea pe cine să dea vina”, a afirmat Stroe, potrivit News.ro.

Foto: Vizita comuna a premierului regatului Tarilor de Jos, Mark Rutte, a președintelui României, Klaus Iohannis și a premierului României, Nicolae Ciucă, la baza militara de la Cinciu, în Brașov, 12 octombrie 2022. Inquam Photos / Alex Nicodim


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iranul a atacat Israelul: întrunire a Consiliului de Securitate al ONU

Iranul a atacat Israelul: întrunire a Consiliului de Securitate...

Cum s-a terminat procesul cu Primăria Oradea pentru construirea noului spital de Boli Infecțioase

Cum s-a terminat procesul cu Primăria Oradea pentru construirea...

Cum să vopsești ouăle de Paște

Cum să vopsești ouăle de Paște, în roșu sau...