După treizeci de ani și mai bine de la căderea Cortinei de Fier, literatura română contemporană continuă să fie slab reprezentată în spațiul cultural internațional. În plin globalism sălbatic, facilitat și de existența internetului, prezența literaturii române în marile capitale culturale e firavă și marginală, scrie Sunmedia.ro.
Excepțiile confirmă firava reprezentare. Scriitor și traducător, Cristian Fulaș a lansat, la Salonul Internațional de Carte Bookfest – Ediția a XVI-a, romanul Specii, publicat de editura Polirom.
După romanul Ioșca, care a apărut și în traducere în limba franceză, publicat de editura La Peuplade din Canada, Specii este romanul unei societăți corupte în care mecanismele puterii sunt gripate, puterea e în mâinile mafiei, iar traficul de influență, singura formă de politică publică. Într-o astfel de societate, cultura este marginală.
Demersul scriitorului de a scrie un roman care expune măruntaiele puterii corupte poate fi citit și în această cheie – exasperarea celui care trăiește într-o astfel de societate, unul dintre efectele corupției fiind și lipsa fondurilor necesare pentru o vizibilitate și circulație a literaturii românești contemporane.
Citește un interviu cu Cristian Fulaș în Sunmedia.ro
Citește și: 90 milioane de euro pe an, evaziunea fiscală din „păcănele” (surse)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: sunmedia.ro)