Medicii infecţionişti ieşeni şi autorităţile medicale locale sunt tot mai îngrijorate în legătură cu modul în care evoluează pandemia, după acalmia din ultimele luni. Practic, o statistică realizată pe iulie – august arată că toţi indicatorii negativi s-au dublat: de la număr de infecţii la cazuri grave şi decese. Mai rău, varianta Delta afectează acum mai mult tinerii. După 5 luni, a apărut un mic pacient cu Covid şi la Spitalul de Copii, la ATI. „Evoluţiile arată că deja suntem în valul 4. Şi că tendinţa este de creştere rapidă”, spune chiar şeful DSP. De altfel, şi spitalele iau deja măsuri pentru a preîntâmpina ce este mai rău. În privinţa pacienţilor, doar unul din zece era vaccinat, şi toţi aceştia au făcut doar formă uşoară.
Explozie de noi cazuri de infectări cu SARS COV 2 atât la nivel naţional, dar şi la nivel local. Ieri, la Iaşi au fost raportate 19 noi cazuri de COVID 19, iar incidenţa în municipiu reşedinţă de judeţ a crescut de la 0,13 la 0,15 cazuri la mia de locuitori. Evoluţia infectărilor şi internărilor în spital şi a cazurilor grave care ajung în ATI arată că deja suntem în valul 4, şi că tendinţa este de creştere rapidă” a avertizat Vasile Cepoi , şeful DSP Iaşi. La ce să ne aşteptăm, aşadar, cât de curând?
Statistică pe două luni
O statistică făcută la nivelul judeţului Iaşi pe ultimele două luni arată că atât numărul de infectări cu SARS COV 2 cât şi cel de internări s-au dublat. Astfel, dacă în luna iulie erau raportate în medie cinci cazuri de noi infectări pe zi, în luna august au fost în medie 12 cazuri pe zi. S-a dublat, de asemenea, şi rata internărilor. Luna trecută au fost în medie 2,5 internări bolnavi COVID 19 pe zi , iar în această lună sunt deja 5,2 internări pe zi. Dintre cele 442 de cazuri internate, 47 au fost persoane vaccinate, şi a căror stare de sănătate nu a ridicat probleme, iar evoluţia a bolii a fost una scurtă şi favorabilă. Tot dintre cei 442 pacienţi testaţi pozitiv, 32 dintre ei au fost confirmaţi cu tulpina Delta. Dintre aceştia din urmă, doar 3 erau vaccinaţi, doi cu vaccinul produs de Pfizer şi unul cu Johnson&Johnson. Incidenţa cea mai mare cu tulpina Delta se găseşte la grupa de vârstă 60-70 de ani, respectiv 5,6 cazuri la 100.000 de locuitori, şi la grupa de vârstă 70-80 ani, respectiv aproximativ 7 cazuri la 100.000 de locuitori.
Citește articolul integral în Ziarul de Iași