Secție de Pre-Terapie pentru pacienții cu COVID-19, deschisă la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

Data:

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timișoara a înființat o Secție de Pre-Terapie din cauza creșterii accentuate a numărului de pacienți cu forme severe și foarte severe de infecție cu COVID-19 și a numărul mic de paturi de ATI.

Parterul Secției de Pneumologie a fost transformat sâmbătă seara în zonă roșie și au fost operaționalizate 34 de paturi în care vor fi internați pacienții ce necesită suport respirator, au anunțat duminică reprezentanții unității medicale.

“Din păcate, în fiecare zi crește numărul pacienților care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60-70 și uneori chiar și de 80 la sută și care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supraviețuiesc. Am fost nevoiți să deschidem acestă secție, întrucât Terapia noastră este mică și nu facem față. În noua configurație, putem să le asigurăm pacienților, pe care îi internăm în Secția de Pre-Terapie, tratamentul respirator de care au nevoie. Practic, această secție funcționează aproape ca o unitate de terapie intensivă. Ceea ce nu putem asigura acolo, dar sperăm ca niciun pacient să nu aibă nevoie, este procedura de intubare. Pentru cei care ajung la acel moment trebuie să căutăm repede o secție de ATI cu paturi libere. În același timp, vreau să reamintesc că Spitalul „Victor Babeș” are nevoie de o zonă albă, în care să fie tratați pacienții care au afecțiuni pulmonare si care necesită internare. Nu vom renunța la această zonă, întrucât și acești bolnavi sunt importanți pentru noi, la fel de importanți precum pacienții cu COVID-19. Nu ne mai permitem să transformăm întreg spitalul într-o zonă roșie și nici n-o vom face”, a explicat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, prof. dr. Cristian Oancea.

Pacienții din Secția de Pre-Terapie vor fi monitorizați și consultați de un specialist ATI care se alătură echipei medicale din Secția de Pneumologie. Bolnavii vor putea fi conectați, dacă este nevoie, la aparatura de ventilație non-invazivă sau la aparatele de ventilație cu debit mărit de oxigen (high-flow).

“Începând de aseară și până în acesta dimineață, am internat zece pacienți. Au fost aduși cu ambulanțele din UPU-urile de la Municipal și Județean. Toți au o formă moderat severă de COVID-19 și au avut nevoie de oxigen suplimentar. Din cei internați în garda mea, din cei 10, doar doi sunt vaccinați“, a declarat dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase.

Managerul Spitalul “Dr. Victor Babeș” spune că i-a rugat pe managerii de la Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal Timișoara să încerce să crească numărul de paturi destinate tratării pacienților cu forme medii și chiar severe de COVID-19.

„Cele 34 de paturi suplimentare de la noi din spital se vor ocupa, cu siguranță, în câteva zile și mi-e teamă să nu ajungem, din nou, în situația în care nu vom mai avea unde să îi tratăm pe cei grav bolnavi. Avem în vedere și identificarea altor spații de cazare, în afara spitalelor, dacă numărul bolnavilor va crește și mai mult”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea.

Duminică dimineața, în Spitalul de Boli Infecțioase “Dr. Victor Babeș” din Timișoara erau internate 84 de persoane.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related