Şefa spionajului american: Putin „va recurge la mijloace mai drastice” pentru a-şi atinge obiectivele în Ucraina

Data:

Avril Haines, şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence – DNI), susţine că războiul din Ucraina devine un război de uzură al cărui final nu se întrevede, iar în următoarele câteva luni, războiul ar putea evolua pe o traiectorie mai imprevizibilă şi cu potenţial de escaladare.

„Putin consideră, cel mai probabil, că Rusia are o capacitate şi o dorinţă mai mare de a îndura provocările decât adversarii săi şi probabil că se bazează pe faptul că hotărârea SUA şi a UE va slăbi pe măsură ce penuria de alimente, inflaţia şi preţurile la energie se înrăutăţesc. În plus, întrucât atât Rusia, cât şi Ucraina cred că pot continua să facă progrese pe plan militar, nu vedem o cale de negociere viabilă, cel puţin pe termen scurt.

Natura incertă a bătăliei care se transformă într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o neconcordanţă între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale actuale ale Rusiei, înseamnă probabil că în următoarele câteva luni am putea evolua pe o traiectorie mai imprevizibilă şi cu potenţial de escaladare.

Tendinţa actuală creşte probabilitatea ca preşedintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marţiale, la reorientarea producţiei industriale sau la acţiuni militare cu potenţial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-şi atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungeşte sau dacă percepe că Rusia pierde în Ucraina.

Cel mai probabil, punctul de focar pentru escaladare în următoarele săptămâni este în jurul încercărilor tot mai mari ale Rusiei de a intimida asistenţa de securitate occidentală, represalii pentru sancţiunile economice occidentale sau ameninţări la adresa regimului de acasă”, a opinat Haines.

Şefa spionajului american a abordat, de asemenea, subiectul ameninţarii că războiul din Ucraina ar putea deveni nuclear. În general, serviciile secrete americane consideră că Moscova ar putea ameninţa tot mai explicit, dar nu ar folosi arme nucleare dacă nu crede că regimul său este în pericol.

Avril Haines a declarat: „Credem că Moscova continuă să folosească retorica nucleară pentru a descuraja Statele Unite şi Occidentul să crească ajutorul letal acordat Ucrainei şi pentru a răspunde la comentariile publice ale SUA şi ale aliaţilor din NATO care sugerează extinderea obiectivelor occidentale în conflict. Iar dacă Putin percepe că Statele Unite îi ignoră ameninţările, el ar putea încerca să semnaleze Washingtonului pericolul sporit al sprijinului acordat Ucrainei prin autorizarea unui alt exerciţiu nuclear de amploare, care să implice o dispersie majoră de rachete intercontinentale mobile, bombardiere grele şi submarine strategice.

În rest, continuăm să credem că preşedintele Putin ar autoriza probabil utilizarea armelor nucleare doar dacă ar percepe o ameninţare existenţială la adresa statului sau regimului rus.

Dar vom rămâne vigilenţi şi vom monitoriza fiecare aspect al forţelor nucleare strategice ale Rusiei. Cu tensiuni atât de mari, există întotdeauna un potenţial sporit de calcul greşit, de escaladare neintenţionată, dar sperăm că serviciile noastre de informaţii pot contribui la atenuarea acestora”, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...