Șeful BMW critică decizia UE de a interzice motoarele cu benzină și motorină

Data:

Șeful BMW critică decizia UE de a interzice motoarele cu combustie internă. Directorul general al gigantului auto, Oliver Zipse, a criticat dur și politica Germaniei pentru industrie, în ceea ce privește renunțarea la mașinile noi pe benzină și diesel, începând cu 2035.

„Consider că prevederea politică de a elimina treptat mașinile cu combustie este neglijentă”, a declarat Oliver Zipse, potrivit Dpa.

Materiile prime pentru construcția în masă a mașinilor electrice, cum ar fi litiul, cobaltul și pământurile rare, lipsesc în Europa, a avertizat șeful BMW. Prin urmare, Europa riscă să devină dependentă de importuri și vulnerabilă la șantaj politic, a adăugat el.

„Și unde vor încărca oamenii toate aceste mașini electrice? Nu va exista o infrastructură cuprinzătoare pentru mașinile electrice în Europa în 2035″

Oliver Zipse

Șeful BMW a avertizat: „În cele din urmă, acest lucru ar putea deveni chiar o problemă socială. Când mobilitatea nu va mai fi accesibilă”.

O interdicție fără o alternativă viabilă pe termen lung ar înăbuși creșterea unei întregi industrii.

Citește și: Românii cumpără mașini second hand la risc. Aleg mașini mai ieftine online 

UE a făcut o concesie

Noile vehicule cu motoare cu combustie pot fi, totuși, înmatriculate în UE după 2035 doar dacă funcționează cu e-carburanți nepoluanți din punct de vedere climatic, în conformitate cu reglementările adoptate de Bruxelles în martie. Acesta a fost un compromis, întrucât Berlinul, în special, a avut obiecții față de o interdicție generală.

Utilizarea în traficul rutier a combustibililor electronici, care pot fi produși din apă și dioxid de carbon extras din aer cu ajutorul energiei regenerabile, este foarte controversată din cauză că producerea lor consumă foarte multă energie.

Citește și: Cum știi dacă o mașină second-hand a fost folosită în regim taxi

Industria auto germană a rămas în urma Chinei

Oliver Zipse a criticat, de asemenea, industria auto germană, afirmând că aceasta a rămas în urma Chinei și că se concentrează prea mult pe energia produsă de baterii, neglijând alte surse.

„Este înțelept”, a întrebat el, „ca un continent cu o industrie puternică, dar fără acces propriu la materiile prime esențiale pentru baterii, să promoveze doar această tehnologie?”.

China și-a dezvoltat și promovat industria auto de-a lungul întregului lanț valoric, cu o strategie clară de politică industrială, a avertizat șeful BMW.

Pentru a construi în masă mașini electronice, ar trebui asigurată disponibilitatea materiilor prime, „iar aici Europa are o problemă structurală”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale, combătând legea...

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Biroul Electoral al...

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...