Șeful ITM Ilfov, George Gavrilă, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Data:

spot_img

George Gavrilă, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită în legătură cu atribuirea unui contract.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de DNA, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui George Gavrilă, la data faptei inspector şef al ITM Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), a Florentinei Alina Andrei, la data faptei inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, pentru luare de mită, fals intelectual (două fapte, din care una în formă continuată), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două fapte), şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată (două fapte), dar şi a Doinei Vlăsceanu, la data faptei inspector de muncă în aceleiaşi instituţii, pentru luare de mită, fals intelectual (două fapte, din care una în formă continuată), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată (două fapte) şi uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, George Gavrilă, în calitatea menţionată mai sus, ar fi acceptat de la Nicuşor Valentin Stan (administrator al unei firme şi şef serviciu în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti), atât pentru el, cât şi pentru Iulian Răzvan Neagu (membru în comisia de recepţie), o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract pe care ITM Ilfov urma să îl atribuie în mod preferenţial omului de afaceri.

Citește și: 37 de ONG-uri, printre care și Freedom House România, condamnă distrugerea legii avertizorului de integritate

“Ulterior, după atribuirea contractului în valoare de 215.443 lei (43.583 euro), în zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 şi 06 decembrie 2021, Gavrilă George împreună cu Neagu Răzvan Iulian ar fi primit cu titlu de mită, de la omul de afaceri, sume de bani reprezentând 7% din valoarea a trei facturi plătite de I.T.M. Ilfov firmei respective. Concret, inculpatul Gavrilă George ar fi primit suma totală de 10.000 lei. Tot în legătură cu atribuirea respectivului contract, la data de 02 iulie 2021, inculpatul Gavrilă George i-ar fi pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acesteia. La data de 08 iulie 2021, din dispoziţia lui Stan Nicuşor Valentin, doi angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti, cu o autoutilitară din dotare, ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare”, potrivit DNA.

Procurorii mai susțin că, în perioada septembrie – decembrie 2021, în contextul efectuării unor controale la mai mulţi agenţi economici, Florentina-Alina Andrei şi Doina Vlăsceanu nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au aplicat sancţiunile prevăzute de lege (amendă 20.000 lei/persoană) în cazul identificării unor angajaţi care-şi desfăşurau activitatea „la negru”. Prin aceste demersuri bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 120.000 lei, obţinându-se totodată un folos patrimonial necuvenit pentru societăţile respective în acelaşi cuantum, reprezentând pierderea patrimonială astfel evitată.

Citește și: Copii exploatați sexual din grija statului. Instituțiile nu răspund

“În aceleaşi contexte, cele două inculpate ar fi falsificat mai multe documente, ar fi sustras din dosarele de control mai multe înscrisuri şi ar fi pretins de la doi oameni de afaceri (Andrei Florentina Alina prin intermediul lui Neagu Iulian Răzvan), sume de bani cuprinse între 1.000 – 5.000 lei, pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile angajatoare pentru neregulile constatate. Din banii pretinşi, inculpata Vlăsceanu Doina ar fi primit suma de 500 lei pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională în cuantum de 20.000 lei”, a transmis DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de cei trei inculpaţi. Ministerul Finanţelor Publice a înaintat la dosarul cauzei cererea de constituire de parte civilă în prezenta cauză, cu suma de 120.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA menţionează că faţă de Iulian Răzvan Neagu a fost dispusă soluţia clasării în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 1, lit. f (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică) din Codul de Procedură Penală.

Potrivit DNA, la data de 21 iunie anul acesta, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Nicuşor Valentin Stan pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la dare de mită, în prezenţa apărătorului ales, acesta declarând declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Citește și: Efectele războiului din Ucraina, contracarate cu fonduri europene

––––-

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Arestarea preventivă de către instanța supremă, la 3 ani...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

O fostă judecătoare de instanță supremă a intrat în politică de dragul lui Terheș

Carmen Trănica Teau a fost judecătoare de la Secția...

Investigație Rise Project: Diurne de zeci de mii de euro pe an pentru magistrați

Numeroși magistrați români primesc din bani de la buget...