Tipul lui de cancer nu era pe lista celor compensate în cazul medicamentului Nivolumab. Medicii i-au spus ieşeanului că acest tratament a rămas singura speranţă. Dacă nu l-ar primi compensat, medicamentul costă 6.000 de lei pe lună.
Un ieşean a reuşit să înfrângă statul într-un proces având ca miză propria sa viaţă. Lupta în instanţă a durat patru luni, puţin în comparaţie cu durata medie a unui proces. Sunt însă patru luni în care un om a fost lipsit de tratamentul vital, pentru că instituţiile statului s-au spălat pe mâini una după alta, pasând problema de la una la alta şi neasumându-şi niciuna răspunsul la o întrebare: ce faci atunci când medicul îţi spune că singura ta şansă este un medicament care nu se află pe lista „oficială”? Dacă victoria definitivă obţinută de G.A.P. a venit în timp util, se va vedea ulterior. Dacă nu, cel mai probabil, nimeni nu va răspunde.
Cazul lui G.A.P. este similar cu cele ale multor bolnavi de cancer. Fusese diagnosticat cu neoplasm colon sigmoid. Variantele de tratament avizate nu aveau efect, toate liniile terapeutice disponibile fuseseră epuizate, iar bisturiul nu mai era de niciun folos. Singura opţiune viabilă era un Nivolumab, medicament autorizat şi compensat, dar doar pentru pentru alte tipuri de tumori. „La liber”, tratamentul l-ar fi costat pe G.A.P. 6.000 de lei lunar, bani pe care nu şi-i permitea. Din 2008 încoace, niciun oficial din domeniul sanitar nu catadicsise să actualizeze lista recomandărilor pentru acest medicament. O simplă căutare pe Google arată faptul că Nivolumab a devenit în ultimii ani o opţiune terapeutică frecvent utilizată în cazul cancerului de colon. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente l-a autorizat în acest sens în 2017.
Citește articolul complet în Ziarul de Iași