Sentința vieții pentru un ieșean: și-a obținut medicamentul salvator de la judecătorii Înaltei Curți

Data:

Tipul lui de cancer nu era pe lista celor compensate în cazul medicamentului Nivolumab. Medicii i-au spus ieşeanului că acest tratament a rămas singura speranţă. Dacă nu l-ar primi compensat, medicamentul costă 6.000 de lei pe lună.

Un ieşean a reuşit să înfrângă statul într-un proces având ca miză propria sa viaţă. Lupta în instanţă a durat patru luni, puţin în comparaţie cu durata medie a unui proces. Sunt însă patru luni în care un om a fost lipsit de tratamentul vital, pentru că instituţiile statului s-au spălat pe mâini una după alta, pasând problema de la una la alta şi neasumându-şi niciuna răspunsul la o întrebare: ce faci atunci când medicul îţi spune că singura ta şansă este un medicament care nu se află pe lista „oficială”? Dacă victoria definitivă obţinută de G.A.P. a venit în timp util, se va vedea ulterior. Dacă nu, cel mai probabil, nimeni nu va răspunde.

Cazul lui G.A.P. este similar cu cele ale multor bolnavi de cancer. Fusese diagnosticat cu neoplasm colon sigmoid. Variantele de tratament avizate nu aveau efect, toate liniile terapeutice disponibile fuseseră epuizate, iar bisturiul nu mai era de niciun folos. Singura opţiune viabilă era un Nivolumab, medicament autorizat şi compensat, dar doar pentru pentru alte tipuri de tumori. „La liber”, tratamentul l-ar fi costat pe G.A.P. 6.000 de lei lunar, bani pe care nu şi-i permitea. Din 2008 încoace, niciun oficial din domeniul sanitar nu catadicsise să actualizeze lista recomandărilor pentru acest medicament. O simplă căutare pe Google arată faptul că Nivolumab a devenit în ultimii ani o opţiune terapeutică frecvent utilizată în cazul cancerului de colon. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente l-a autorizat în acest sens în 2017.

Citește articolul complet în Ziarul de Iași

Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primul tanc Leopard 2 a fost trimis deja în Ucraina. Primul pas a fost făcut de Canada

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

Cei trei de la SGG care primesc 3500 de euro/lună pentru patru ședințe

Secretariatul General al Guvernului a avut anul trecut trei...

Nicușor Dan: Este important ca noi să ne păstrăm zona istorică, pentru ca Bucureştiul să existe pe harta turistică

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, va ataca luni în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia edilului ar putea da undă verde ridicării unor blocuri între clădirile vechi.

Cum arată cel mai mic oraș din Constanța, unde preotul are ieșiri despotice în fața libertății de exprimare: Căruțe pe străzile aproape pustii, bibliotecă...

Orașul Negru Vodă din județul Constanța, desemnat oraș în urma unei campanii de “urbanizare” pe hârtie din timpul ultimilor ani ai regimului comunist, a coborât sub pragul de 5.000 de locuitori, înregistrând puțin peste 4.600 de oameni la recensământul din 1 decembrie 2021. Reporterii Info Sud-Est au vizitat localitatea pentru a vedea cum arată cel mai mic oraș din județ în 2023.