Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invadarea Ucrainei, a acceptat să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului, relatează Reuters.
Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la cererile Ucrainei de pregătire militară și „ajutor letal” sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete ale SUA din ultimii ani.
Citește și: Care este adevărul despre deciziile CCR privind pragul la abuzul în serviciu
Ministrul sârb al Apărării: Informațiile nu sunt adevărate
Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a clasificat informațiile ca fiind „neadevărate”, într-o declarație dată miercuri.
„Serbia nu a vândut și nici nu va vinde arme părții ucrainene sau ruse și nici țărilor din jurul acestui conflict”, a declarat Milos Vucevic.
Dar, documenteului intitulat „Europa-Răspuns la conflictul în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina”, ce ar aparține Pentagonului și ar fi fost redactat sub formă de diagramă, enumeră „pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile Ucrainei de asistență militară.
Graficul arăta că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja. De asemenea, a mai spus că Serbia are voința politică și capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.
Documentul este marcat Secret și NOFORN, mențiune prin care se interzice distribuirea acestuia către serviciile de informații și armatele străine. Este datat cu 2 martie și este ștampilat cu sigiliul biroului șefilor de stat major.
În declarația sa, ministrul Apărării a spus că există posibilitatea ca armele și munițiile fabricate de Serbia să poată „apărea în mod magic” în conflict, dar „aceste fapte nu au absolut nimic de-a face cu Serbia”.
„Aceasta este întrebarea pentru țările care nu respectă normele internaționale, clauzele contractuale și practicile de afaceri”, a spus el, respingând documentul de informații.
„Cineva dorește clar să tragă Serbia în acest conflict, dar ne menținem cu sârguință politicile”, a afirmat Vucevic.
Legăturile Serbiei cu Rusia
Guvernul președintelui Aleksandar Vucic și-a declarat neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturilor istorice, economice și culturale profunde ale țării cu Rusia.
„Dacă acest document este corect, fie arată duplicitatea lui Vucic față de Rusia, fie se află sub o presiune enormă din partea Washingtonului pentru a livra arme Ucrainei”, a declarat Janusz Bugajski, expert est-european la Fundația Jamestown, un institut de politică externă.
Departamentul de Justiție investighează scurgerea, în timp ce Pentagonul evaluează daunele aduse securității naționale ale SUA.
Graficul Pentagonului a împărțit răspunsurile la cererile de ajutor ale Ucrainei în patru categorii: țări care s-au angajat să ofere instruire și ajutor letal; țări care au oferit deja instruire, ajutor letal sau ambele; țări cu capacitatea militară și voința politică „de a oferi ajutor letal în viitor”.
Austria și Malta au fost singurele două țări marcate cu „Nu” în toate cele patru categorii.
Dezvăluirea graficului vine la puțin peste o lună după ce documentele postate pe un canal pro-rus pe aplicația de mesagerie globală Telegram au arătat că un producător sârb de arme a livrat rachete sol-sol Grad de 122 mm la Kiev în noiembrie.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!