Serbia este oficial cu Rusia, dar ar da arme Ucrainei. Document secret al SUA

Data:

Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invadarea Ucrainei, a acceptat să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului, relatează Reuters.

Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la cererile Ucrainei de pregătire militară și „ajutor letal” sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete ale SUA din ultimii ani.

Citește și: Care este adevărul despre deciziile CCR privind pragul la abuzul în serviciu

Ministrul sârb al Apărării: Informațiile nu sunt adevărate

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a clasificat informațiile ca fiind „neadevărate”, într-o declarație dată miercuri.

„Serbia nu a vândut și nici nu va vinde arme părții ucrainene sau ruse și nici țărilor din jurul acestui conflict”, a declarat Milos Vucevic.

Dar, documenteului intitulat „Europa-Răspuns la conflictul în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina”, ce ar aparține Pentagonului și ar fi fost redactat sub formă de diagramă, enumeră „pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile Ucrainei de asistență militară.

Citește și: Înalta Curte a sesizat CCR, pentru impunerea unui prag la abuzul în serviciu și eliminarea interceptările SRI din dosare

Graficul arăta că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja. De asemenea, a mai spus că Serbia are voința politică și capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat Secret și NOFORN, mențiune prin care se interzice distribuirea acestuia către serviciile de informații și armatele străine. Este datat cu 2 martie și este ștampilat cu sigiliul biroului șefilor de stat major.

În declarația sa, ministrul Apărării a spus că există posibilitatea ca armele și munițiile fabricate de Serbia să poată „apărea în mod magic” în conflict, dar „aceste fapte nu au absolut nimic de-a face cu Serbia”.

„Aceasta este întrebarea pentru țările care nu respectă normele internaționale, clauzele contractuale și practicile de afaceri”, a spus el, respingând documentul de informații.

„Cineva dorește clar să tragă Serbia în acest conflict, dar ne menținem cu sârguință politicile”, a afirmat Vucevic.

Legăturile Serbiei cu Rusia

Guvernul președintelui Aleksandar Vucic și-a declarat neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturilor istorice, economice și culturale profunde ale țării cu Rusia.

„Dacă acest document este corect, fie arată duplicitatea lui Vucic față de Rusia, fie se află sub o presiune enormă din partea Washingtonului pentru a livra arme Ucrainei”, a declarat Janusz Bugajski, expert est-european la Fundația Jamestown, un institut de politică externă.

Departamentul de Justiție investighează scurgerea, în timp ce Pentagonul evaluează daunele aduse securității naționale ale SUA.

Graficul Pentagonului a împărțit răspunsurile la cererile de ajutor ale Ucrainei în patru categorii: țări care s-au angajat să ofere instruire și ajutor letal; țări care au oferit deja instruire, ajutor letal sau ambele; țări cu capacitatea militară și voința politică „de a oferi ajutor letal în viitor”.

Austria și Malta au fost singurele două țări marcate cu „Nu” în toate cele patru categorii.

Dezvăluirea graficului vine la puțin peste o lună după ce documentele postate pe un canal pro-rus pe aplicația de mesagerie globală Telegram au arătat că un producător sârb de arme a livrat rachete sol-sol Grad de 122 mm la Kiev în noiembrie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS.com

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...

Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Zelenski rămâne cel mai popular lider european, aproape jumătate...